Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu byly vyzdviženy ostatky kardinála Berana k repatriaci

Ze světa / kir / ČTK / 19. dubna 2018 17:49
Ve Vatikánu byly vyzdviženy ostatky kardinála Berana k repatriaci

ilustrační foto: Bazilika sv. Petra ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Ben Mitchell / Creative Commons

Vatikán -

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu byly dnes vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana. V pátek budou převezeny do Prahy a v pondělí uloženy v katedrále sv. Víta. Plní se tak poslední přání duchovního a politického vězně, jemuž československý komunistický režim znemožnil návrat do vlasti za jeho života i po smrti. V místě posledního odpočinku papežů bylo tělo uloženo od Beranovy smrti v exilu v roce 1969. Přemístění ostatků povolil počátkem letošního roku papež František.

Posledního rozloučení s kardinálem Beranem v Římě se účastní česká delegace složená ze zástupců katolické církve i státu. Vede ji ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), jehož v pátek čeká schůzka s vatikánským státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a sekretářem pro styky Richardem Gallagherem.

Po vyzdvižení ostatků se dnes večer uskuteční liturgie v papežské koleji Nepomucenum, kde se s kardinálem budou loučit tamní seminaristé a krajané. Beran v Nepomucenu bydlel od února 1965 do své smrti 17. května 1969. Od 19:00 SELČ bude bohoslužbu sloužit slovenský kardinál Jozef Tomko a ostatky budou ještě do 22:00 SELČ vystaveny k projevení úcty v kolejní kapli.

V pátek odpoledne český vojenský letoun ostatky dopraví do Prahy, kde se po přistání rozezní na kardinálovu počest zvony. V příštích dnech se budou moci s kardinálem Beranem rozloučit lidé na několika místech Prahy a v pondělí 23. dubna vpodvečer budou ostatky uloženy v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Ve svatopetrské bazilice bude na trvalou památku kardinála Berana umístěna pamětní deska. Dočasný hrob ve Vatikánu bude zrušen a deska z něj by měla spočinout v Beranově rodné Plzni.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)