Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ministr Šmíd diskutoval ve Vatikánu o neschválené smlouvě s ČR. Dnes se vrací s Beranovou rakví

Ze světa / kir / ČTK / 20. dubna 2018 16:08
Ministr Šmíd diskutoval ve Vatikánu o neschválené smlouvě s ČR. Dnes se vrací s Beranovou rakví

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán -

Do Prahy budou dnes letecky z Vatikánu dopraveny ostatky kardinála Josefa Berana. Ve čtvrtek byly s příslušnými ceremoniemi vyzdviženy z podzemní kaple ve vatikánské bazilice sv. Petra. V ní tělo kardinála pronásledovaného československým komunistickým režimem spočívalo od Beranovy smrti v roce 1969. Repatriací se plní poslední vůle zesnulého.

S kardinálem se ve čtvrtek loučili seminaristé z papežské české koleje Nepomucenum, kde Beran během svého nuceného exilu pobýval. Posledního rozloučení se v Římě zúčastnila i česká delegace složená ze zástupců katolické církve i státu, která ostatky na cestě do vlasti doprovodí. Vede ji ministr kultury v demisi Ilja Šmíd (za ANO), jenž dnes jednal s vatikánským státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a sekretářem pro styky se státy Richardem Gallagherem (původně měl do Říma letět minist zahraničí Martin Stropnický (ANO), ale omluvil se ze zdravotních důvodů -pozn. red.).

Ministr Šmíd diskutoval ve Vatikánu o neschválené smlouvě s ČR. Dnes se vrací s Beranovou rakví

Ministr Ilja Šmíd
Autor: mkcr.cz

Ministr kultury Ilja Šmíd státnímu sekretáři Pietru Parolinovi tlumočil přání, aby hlava katolické církve navštívila Česko. Paul Gallagher, který se české strany ptal na osud smlouvy s Vatikánem. Náměstek ministerstva zahraniční Jakub Dürr novinářům řekl, že na smlouvě pracují experti, politicky se ale nyní neřeší.

"Otázka byla položena vatikánskou stranou, co se stalo se smlouvou od roku 2002 a jak to vypadá s ratifikací," uvedl s tím, že odpověď byla stejná jako při setkání Gallaghera s tehdejším ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem loni v Praze. "Na naší úrovni pracovní se vede dále debata expertů, zatímco politicky se samozřejmě smlouva za stávající vlády neřeší," řekl Dürr.

Po dlouhým letech přerušení diplomatických vztahů byla sice vyjednána smlouva ČR s Vatikánem, nicméně Parlament ČR ji v roce 2003 neschválil. Sněmovně připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. ČR je přitom jednou z posledních zemí Evropy, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou. Současná podoba vzájemné komunikace Svatému stolci vyhovuje a považuje za užitečné vést dialog o vzájemné spolupráci v oblastech obsažených v bilaterální smlouvě, uvedl tehdy Gallagher.

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)