Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Smuteční procesí doprovází ostatky kardinála Berana do katedrály

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 21. dubna 2018 11:28
Smuteční procesí doprovází ostatky kardinála Berana do katedrály

Ilustrační foto: kardinál Josef Beran
Autor: kardinaljosefberan.cz

Praha - Procesí s ostatky kardinála Josefa Berana se po 10:00 vydalo ze Strahovské baziliky směrem na Hradčany. Rakev s ostatky veze pohřební vůz tažený šesti starokladrubskými vraníky, v zástupu jdou biskupové a další duchovní, maltézští rytíři, orlové, sokolové, rodina kardinála Berana, poutníci a zástupci akademické obce. Začal tak hlavní den slavnostního přivítání kardinála Berana ve vlasti. V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, kam budou jeho ostatky uloženy po návratu z vatikánského exilu, začne v 11:00 bohoslužba.

V bazilice na Strahově byly ostatky kardinála Berana přes noc na připomínku toho, že v tomto místě pronesl své poslední kázání před zatčením komunistickými bezpečnostními složkami 18. června 1949. Z kázání se dochoval jen úryvek, který dnes zazněl před zahájením průvodu. Beran v něm říká, že nikdy neopustí svou církev a lid, který považuje za sobě svěřený. Prosí všechny, pokud by slyšeli opačné tvrzení, aby tomu nevěřili. Za zvuku varhan byla poté rakev naložena na kočár tažený koňmi speciálně cvičenými pro podobné události. Podle vedení hřebčína je mezi vraníky jeden z těch, kdo podobně vyprovázeli před sedmi lety na poslední cestu prezidenta Václava Havla.

Ze Strahova se procesí vydalo za zpěvu mariánských litanií. Když průvod míjel Loretu, rozezněla se její zvonkohra. V její blízkosti bylo vězení Státní bezpečnosti zvané Domeček a řada vězněných lidí se jen díky zvuku zvonků dozvěděla, kde se nachází. Ceremoniář kardinála Dominika Duky Vojtěch Mátl připomněl, že ani kardinál Beran často nevěděl, kde je právě internovaný, dozvěděl se to například z hlášení o výkupu kůží. Berana věznili nacisté v koncentračním táboře Dachau, komunisté ho 16 let internovali a poté vyhostili ze země.

Od Lorety k Arcibiskupskému paláci průvod doprovázela veselejší hudba, organizátoři tak chtěli umožnit mladší generaci vzdát úctu statečnému arcibiskupovi. Bohoslovci vynesli rakev na katafalk na nádvoří paláce. Za zpěvu litanií k národním patronům liturgický průvod pokračoval do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Před rakví byla nesena svatovojtěšská berla, za rakví šel pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který nese lebku sv. Vojtěcha. Na ni nechal Josef Beran vyrobit při svatovojtěšském jubileu v roce 1947 relikviář a lebka putovala na poděkování za konec války po českých zemích. Liturgie bude sloužena ke cti sv. Vojtěcha.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)