Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Berlíně proti antisemitismu demonstrovalo 2500 lidí

Ze světa / kir / ČTK / 27. dubna 2018 9:38
V Berlíně proti antisemitismu demonstrovalo 2500 lidí

Ilustrační obrázek
Autor: Wikipedia.org / Dallorto / Wikipedia Commons

Berlín -

Zhruba 2500 demonstrantů se dnes vpodvečer shromáždilo v Berlíně u místního židovského centra, aby dalo najevo svůj odpor vůči antisemitismu. Řada lidí na sobě měla jarmulku (tradiční židovskou pokrývku hlavy) na znamení solidarity a v davu se objevilo i několik izraelských vlajek. Podobné akce se v reakci na útoky proti Židům z poslední doby uskutečnily i v dalších německých městech.

"Je to odporné. Je nepochopitelné, že se v Německu ještě dnes něco takového děje," řekl ČTK šestasedmdesátiletý Stefan, pro něhož je téma antisemitismu tak důležité, že na demonstraci vyrazil poprvé po padesáti letech. Naposledy podle svých slov protestoval v bouřlivém roce 1968.

"Chci ukázat solidaritu s židovskou komunitou. Jsem přesvědčena, že takové útoky tu nemají co dělat," vysvětlila zase důvod své přítomnosti na poklidné akci další z demonstrujících. K účasti ji přiměl hlavně incident z minulého týdne, při němž trojice útočníků v berlínské městské části Prenzlauer Berg napadla dva mladíky s jarmulkou na hlavě.

Útok odsoudila řada politiků, včetně kancléřky Angely Merkelové, která ho označila za hroznou událost. "Boj proti takovým antisemitským výtržnostem musíme vyhrát," zdůraznila politička, jejíž vláda ustavila post pověřence pro boj s antisemitismem.

Antisemitismus se v poslední době ve spolkové republice projevil například šikanou židovských žáků na školách, veřejným pálením izraelských vlajek nebo nadávkami a výhrůžkami adresovanými lidem s jarmulkou. Předseda německé Ústřední rady Židů Josef Schuster v úterý dokonce Židy vyzval, aby ve velkých německých městech raději na veřejnosti jarmulku nenosili.

Dnes Schuster prohlásil, že už to stačilo. "Příliš pohodlně jsme si to v Německu zařídili. Trochu antisemitismu, trochu rasismu, trochu nepřátelství k islámu - je to všechno tak špatné? Jistěže je to špatné," zdůraznil.

Další podobné demonstrace se dnes uskutečnily v Kolíně nad Rýnem, Erfurtu, Magdeburku nebo Postupimi.

 

Související články publikované v magazínu Christnet:

Tvář antisemitismu v Německu se podle odborníků mění

Nahradí obraz zlého a zvrhlého Žida nadržený vousatý muslim?

Němečtí Židé se začínají obávat muslimských uprchlíků

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)