Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V kampusu ústecké univerzity se znovu otevře kaple

Kraje: Ústecký / kir / ČTK / 2. května 2018 10:45
V kampusu ústecké univerzity se znovu otevře kaple

ilustrační foto
Autor: www.ujep.cz

Ústí nad Labem -

V kampusu ústecké Univerzity J. E. Purkyně se znovu otevře kaple. Původně sloužila dlouhodobě hospitalizovaným pacientům někdejší nemocnice, na jejímž místě univerzitní areál je. Nově bude k dispozici studentům pro meditace a využita bude i jako přednáškový prostor. ČTK to řekla mluvčí univerzity Jana Kasaničová.

"Hlavním programem univerzitní kaple bude přednáškový cyklus Quo Vadis, tedy přednášky uznávaných odborníků na nejrůznější témata s duchovním přesahem," uvedla Magdalena Krátká za organizátorský tým. Cyklus bude dvakrát za semestr a jako přednášející budou zváni odborníci z nejrůznějších vědních disciplín, jejichž činnost přesahuje i do duchovní oblasti či naopak z duchovní oblasti čerpají ve své odborné práci.

První přednáška se uskuteční 22. května a Jan Hábl na ní bude hovořit o morálních hodnotách výchovy a vzdělávání. Centrálně bude sloužit kaple všem zaměstnancům a studentům univerzity, kdykoliv během dne, jako ekumenické místo pro osobní ztišení, duchovní četbu, modlitbu i duchovní rozhovor. "V pondělí, úterý a ve středu, vždy od 15:00 do 16:30, zde budou přítomni také duchovní některé ze spolupracujících církví," uvedla Krátká. K dispozici budou mít lidé přímo v objektu knihovnu s duchovní literaturou. Počítá se také s příležitostnými bohoslužbami a setkáváním věřících vysokoškoláků.

Kaple přestala sloužit svému účelu na počátku tisíciletí, kdy klesl počet dlouhodobě hospitalizovaných pacientů. Areál posléze převzala ústecká univerzita a zatímco některé původní nemocniční budovy byly zbourány při výstavbě kampusu, kaple přežila a byla v době tehdejší rektorky Ivy Ritschelové vysvěcena. Slavnostně otevřena bude 3. května.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)