Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústav ve Slatiňanech definitivně opustí budovu kláštera. Bydlení rodinného typu je vhodnější

Kraje: Pardubický / kir / ČTK / 2. května 2018 11:05
Ústav ve Slatiňanech definitivně opustí budovu kláštera. Bydlení rodinného typu je vhodnější

Současné bydlení rodinného typu klientů Domova sociálních služeb ve Slatiňanech
Autor: www.dss.cz (portál Domova sociálních služeb ve Slatiňanech)

Slatiňany (Chrudimsko) -

Domov sociálních služeb ve Slatiňanech, který se stará o mentálně postižené klienty, definitivně opustí historickou klášterní budovu. Již dnes si pronajímá pouze suterén budovy, kde zůstaly stravovací provoz s jídelnou, prádelna, sklady a rozvodna elektrické energie. Pardubický kraj pro ně vybuduje nové prostory, uvedla Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana.

"Rada Pardubického kraje schválila zahájení zadávacího řízení na výběr zhotovitele. Na letošní rok je na akci připraveno 16,5 milionu korun," uvedla Nováková.

Ústav ve Slatiňanech definitivně opustí budovu kláštera. Bydlení rodinného typu je vhodnější

Budova kláštera ve Slatiňanech
Autor: www.vychodni-cechy.info

Domov má v sousedství kláštera postavený novější objekt. Postupně také vybudoval na Chrudimsku pro své klienty dvojdomky a byty a v červnu 2015 ukončil pronájem historické budovy kláštera s výjimkou suterénu. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) chce majitel, kterým je Kongregace Školských sester svatého Františka, celý objekt prodat.

Nové prostory vzniknou v nyní nepoužívané budově. Přestaví se z kotelny a bývalého skladu uhlí, který je součástí celého propojeného komplexu budov. v sousedství. Vznikne centrální kuchyně, prádelna a technické zázemí pro tyto provozy. Proti současnosti domov ušetří půl milionu korun za roční nájemné, další úsporu energií přinese nové technické vybavení.

První část klášterní budovy byla postavena v roce 1892 a sloužila jako mateřská škola. Další dvě části byly přistavěny v letech 1905 a 1936. Byly využívány k výchovným účelům, za první světové války sloužil klášter jako lazaret pro zraněné vojáky. Od roku 1926 byl domovem lidí s mentálním postižením.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)