Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Maltézští rytíři si zvolili na doživotí svého velmistra; po demisi předchozího

Ze světa / kir / ČTK / 3. května 2018 8:43
Maltézští rytíři si zvolili na doživotí svého velmistra; po demisi předchozího

Velký znak řádu maltézských rytířů
Autor: Wikipedia.org / Mathieu CHAINE / Creative Commons

Řím -

Řád maltézských rytířů má opět svého velmistra v doživotní funkci. Stal se jím po roční zkušební době 73letý Ital Giacomo Dalla Torre. Předchozí velmistr Matthew Festing loni rezignoval kvůli sporu s papežem Františkem.

Tajné volby se zúčastnilo 57 rytířů oprávněných hlasovat, včetně dvou žen, napsala agentura AFP. Dalla Torre, který je členem řádu od roku 1985, získal loni mandát nejprve pouze na jeden rok, aby mohl dohlédnout na reformy v organizaci po sporu s Vatikánem.

Maltézští rytíři sice přísahají věrnost papeži, ale řád má svou autonomii. Podle mezinárodního práva je řád suverénním nestátním subjektem bez vlastního území.

Rozpočet organizace se pohybuje v řádu mnoha milionů dolarů. Má 13.000 členů, 80.000 dobrovolníků a 20.000 placených zdravotnických pracovníků, kteří provozují uprchlické tábory, léčebná centra, pracují při programech pomoci během katastrof a na klinikách po celém světě.

Řád maltézských rytířů, který jako křesťanský řád uznal papež Paschalis II. v roce 1113, se věnuje především charitě a humanitárním aktivitám. Po celém světě má záchranné jednotky i nemocnice, speciální centra pro výzkum rakoviny či lepry a mimo jiné pomáhá i šířit osvětu v boji proti AIDS.

Jistota na doživotní setrvání v církevní funkci se v posledních letech povážlivě ztrácí. Římskokatolický svět šokoval v roce 2013 tehdejší papež Benedikt XVI., který svou abdikaci zdůvodnil úbytkem tělesných sil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)