Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka slavil narozeniny v Polné. Při besedě ocenil postoje poslanců SPD ke sňatkům homosexuálů

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 3. května 2018 8:58
Duka slavil narozeniny v Polné. Při besedě ocenil postoje poslanců SPD ke sňatkům homosexuálů

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Claude TRUONG-NGOC / Creative commons

Polná (Jihlavsko) -

Pražský arcibiskup Dominik Duka oslavil v neděli 75. narozeniny v Polné na Jihlavsku. V souladu s kanonickým právem podal do rukou papeže Františka svou rezignaci

V chrámu Nanebevzetí Panny Marie odsloužil liturgii a v Lidovém domě besedoval s veřejností. Před deseti lety udělila Polná Dukovi čestné občanství. Podle starosty Jindřicha Skočdopole městu výrazně pomohl s přípravami rekonstrukce chrámu a s jeho vyhlášením národní kulturní památkou.

Bohoslužbě předsedal arcibiskup ve zcela zaplněném chrámu. Velký zájem měli lidé i o besedu s ním, která trvala přibližně hodinu. Duka při ní zavzpomínal na svoje dětství a zeširoka hovořil také o církevních restitucích. "Jako církev jsme udělali chybu, že jsme mysleli jen na sebe. Nikdy jsme nepozvedli hlas, jak to bude se sedláky a živnostníky, kterým také všechno vzali," řekl Duka. Při dotazech na podporu tradiční rodiny zdůraznil, že při odmítání sňatků homosexuálů oceňuje postoje poslanců SPD. "Nejsem žádný příznivec pana Okamury, ale v Parlamentu musíte hledat pomoc v takovýchto věcech od každého," řekl arcibiskup.

Polná je známá i případem tzv. Hilsneriády, při kterém zfanatizované veřejné mínění a štvavá mediální kampaň provázely před 110 lety proces, který skončil justičním omylem. Aféra se začala odvíjet od vraždy Anežky Hrůzové, jež se udála 29. března 1899 v Polné u Jihlavy a za niž byl bez přímých důkazů odsouzen k smrti žid Leopold Hilsner. Proti vlně antisemitismu bojoval tehdy i Tomáš Garrigue Masaryk, který nakonec pomohl ke zmírnění Hilsnerova trestu. Po 19 letech ve vězení za vraždu, která dosud nebyla objasněna, dostal Hilsner císařskou milost, ale rehabilitován nikdy nebyl.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)