Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Téměř zapomenutou křížovou cestu ve Frýdlantu otevře procesí

Kraje: Liberecký / kir / ČTK / 5. května 2018 17:26
Téměř zapomenutou křížovou cestu ve Frýdlantu otevře procesí

Ilustrační foto
Autor: Zdeněk A. Eminger

Frýdlant (Liberecko) -

Ve Frýdlantu na Liberecku dokončují obnovu téměř zapomenuté křížové cesty, otevřou ji za týden procesím. Záchrana cenné sakrální památky, která vznikla v první polovině 18. století, stála přes tři miliony korun a byla jednou z akcí česko-německého projektu Paměť v krajině Trojzemí. Otevření cesty se zúčastní 12. května litoměřický biskup Jan Baxant, řekl dnes ČTK frýdlantský starosta Dan Ramzer.

Křížová cesta ve Frýdlantu vznikla z podnětu tehdejšího frýdlantského děkana Johanna Friedricha Leubnera. Pozemek pro ni věnovali Clam-Gallasové. Dokončena byla roku 1737, vrcholový kříž s obrazem Nejsvětější Trojice byl vysvěcen o sedm let později. Po druhé světové válce cesta téměř zmizela a postupně zarostla, zastavení byla rozvalená, obrázky z nich zmizely. Do práce na obnově cesty se tak zapojili nejen dělníci a restaurátoři, ale také odborníci na ošetřování stromů.

"Při obnově jsme tam našli kámen, na kterém je vytesáno datum 1729, který byl součástí poustevny," poznamenal Ramzer. Úpravy se dočkala i stezka, ta původní byla téměř neznatelná, dnes turisté procházejí po zřetelně ohraničené a pohodlné zpevněné cestě. Součástí křížové cesty jsou i tři nové vyhlídky, dvě nabízejí pohled na frýdlantský zámek a třetí na město. Na cestě budou také čtyři informační tabule, které se postupně osazují," doplnila vedoucí investičního oddělení města Zdena Ubiasová.

Kompletní obnovou prošlo všech 14 zastavení křížové cesty, uměle vytvořená skalní jeskyně apoštolů Petra a Jana a také kamenná nika, která nahrazuje studánku. Na svém místě už je i kříž na vrcholu kopce. Zastavení dostala nové obrázky, protože z těch původních se žádný nedochoval. "Nové obrázky pro nás vyrobili ve Frýdlantu nad Ostravicí, který je městem smaltu. Jsou trochu odlišné od klasických výjevů na křížových cestách, ale věříme, že se návštěvníkům budou líbit," dodal Ramzer.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)