Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mariánskou pouť zakončí happening na Staroměstské náměstí. Odpůrci stále nesouhlasí s obnovou sloupu

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 7. května 2018 13:11
Mariánskou pouť zakončí happening na Staroměstské náměstí. Odpůrci stále nesouhlasí s obnovou sloupu

Staroměstské náměstí s původním mariánským sloupem
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha -

V sobotu 12. května se uskuteční mariánská pouť Prahou, jejíž součástí bude výtvarný happening od 16 do 17 hod. na Staroměstském náměstí. V závěru poutě promluví  sochař Petr Váňa společně s prof. Janem Roytem o mariánském sloupu. Váňa při této příležitosti připravuje výtvarný happening s několika kameníky a dobrovolníky, kteří na obnově sloupu pracují. Happening se koná pod záštitou radního hl. města Prahy pro kulturu Jana Wolfa.

Kolem obnovy sloupu na Staroměstském náměstí se vedou bouřlivé diskuse od začátku 90. let. Peticemi a žádostmi, které se týkají jeho obnovy, se zabýval magistrát již několikrát. V posledním rozhodnutí ze září minulého roku vyjádřil nesouhlas s obnovou sloupu. Nesouhlas zastupitelé přijali po projednání dvou petic týkajících se vztyčení Mariánského sloupu. Magistrát se zabýval peticí za obnovení památky, pod kterou bylo podepsáno více než 3000 lidí, a peticí proti obnově sloupu s více než 1000 podpisů.

V polovině dubna letošního roku byla pak po jednání Kontrolního výboru Zastupitelstva Hlavního města Prahy předložena s 1100 podpisy další petice za vykonání rozhodnutí přijatého zastupitelstvem 14.9. 2017 mariánský sloup na Staroměstském náměstí neobnovit, uvedla pro media za petenty a petiční výbor přednostka Odboru pro ekumenu a vnější vztahy Církve československé husitské Hana Tonzarová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)