Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zvony na Loretě zněly za čínské křesťany

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 17. května 2018 11:02
Zvony na Loretě zněly za čínské křesťany

Ilustrační foto - shromáždění na podporu čínských křesťanů před Loretou
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - V neděli 13. května se před Loretou uskutečnilo setkání na podporu čínských křesťanů, kterým v Česku nebyl udělen azyl. Zvonohra a modlitba zněly za 70 čínských občanů křeštanského vyznání, jimž hrozí deportace a následně perzekuce v Číně.

Shromáždění začalo symbolickými sedmdesáti údery zvonů na Loretě. Hlavní loretánský zvoník přitom použil čínskou pentatonickou stupnici. „Připomínáme si tím sedmdesát našich bratří a sester, kteří tu žijí v každodenních obavách, co s nimi vlastně bude. Sedmdesát tónů ale zní i za sedmdesát milionů obětí komunistického režimu celosvětově,“ vysvětlil jeden z organizátorů, farář Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal.

Z věže Lorety se pak ozvala i nejrozšířenější křesťanská píseň Amazing Grace, kterou zpěvem doprovodila skupinka účastníků setkání. Následovala slova 70. žalmu v českém i čínském jazyce: „Kéž bys mě, Bože, vysvobodil, pospěš mi, Hospodine, na pomoc! Ať jsou zahanbeni, ať se stydí ti, kdo mi usilují o život! Ať jsou zpět zahnáni, ať se hanbí, ti, kdo se kochají mým neštěstím!“

Shromáždění zakončila modlitba prokládaná písní z mezinárodní ekumenické komunity v Taizé „Adoramus te, o Christe“ Výběr písně má symbolický význam, protože nápěv znají právě i čínští křesťané, a tato zpívaná podpora k nim díky tomu dolehne. Že se tak skutečně děje, potvrdil i přečtený dopis, kterým zprostředkovaně děkovali všem za dosud projevenou podporu. „Čteme pečlivě každý článek v médiích, díváme se na každé video a každou fotku, věnujeme pozornost každé výzvě a podpoře. Všechny tyto věci si v našich srdcích pamatujeme. Každá podpora a projev lásky nám dávají velikou sílu,“ znělo v dopise.

V následných rozhovorech organizátoři promluvili mimo jiné o aktuální situaci. Neúspěšní azylanti na prvotní verdikt Ministerstva reagovali žalobami, věcí se tedy nyní musí zabývat soudy. Na podporu žadatelů zatím vznikla petice, kterou v uplynulém týdnu její iniciátoři zkompletovali a připravili podepsané petiční archy na předání předsedům obou komor Parlamentu České republiky. Celkový počet podpisů se zastavil na čísle 14 894. Z toho necelých 9 tisíc elektronických a přes šest tisíc podpisů na papírových arších. S velkou rezervou se tedy podařilo překročit hranici 10 tisíc podpisů, při které musí být petice vyřízena ve veřejném projednávání.

Další shromáždění a podpůrné akce mají následovat. Představitelé Ekumenické rady církví vytvořili speciální skupinu, která se bude osudem čínských křesťanů v České republice zabývat a nadále je chce svými aktivitami podporovat. Podporu čínským křesťanům, kteří nedostali v České republice azyl, vyjádřila synodní rada Českobratrské církve evangelickéEkumenická rada církví v ČR i Česká biskupská konference.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)