Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na nebi nebyl srpek měsíce, ramadán začal až ve čtvrtek. Miliony Syřanů slaví další rok mimo domovy

Ze světa / kir / ČTK / 18. května 2018 9:39
Na nebi nebyl srpek měsíce, ramadán začal až ve čtvrtek. Miliony Syřanů slaví další rok mimo domovy

Ilustrační foto: muž připravující tradiční občerstvení pro oslavu ramadánu po západu slunce
Autor: www.syriadirect.org / Maarat Media Center

Rijád/Káhira/Idlíb -

Ve středu večer pozorovatelé na nebi nespatřili srpek Měsíce, což znamená, že muslimský postní měsíc ramadán začal zřejmě až ve čtvrtek. Napsal to  server Gulf News s odvoláním na saúdskoarabský výbor, který začátek ramadánu určuje podle Měsíce. Saúdská Arábie je kolébkou islámu.

Televize Al-Arabíja upozornila, že pozorování oblohy bylo ztíženo kvůli špatnému počasí a prachu v ovzduší. Saúdskoarabský soud proto musel ještě věc konzultovat s vědeckými výsledky. 

Půst v devátém měsíci muslimského lunárního kalendáře znamená, že věřící za dne nekonzumují jídlo, jíst mohou před východem slunce a po jeho západu. V Sýrii si pak největší muslimský svátek připomíná již osmý rok více jak šest milionů uprchlíků mimo své domovy, píše  server syriadirect.org, který přináší přiběhy několika nedávno vyhnaných lidí.

V mnoha muslimských zemích se lidé zásobili nebývale velkým množstvím jídla pro noční hostiny a pro mnohé obchodníky je toto období spojeno právě s velkým odbytem potravin. Za dne se nemá ani pít a kouřit. Půstu se mohou vyhnout těhotné ženy, staré nebo nemocné osoby a také lidé na cestách nebo těžce pracující.

Ve Spojených arabských emirátech zkrátili po dobu ramadánu pracovní dobu ve veřejném i soukromém sektoru, a to počínaje čtvrtkem. Ve státních institucích se bude pracovat od 9:00 do 14:00 místního času, v soukromém je pracovní doba zkrácena o dvě hodiny.

Egypt během celého ramadánu otevře hranice s Gazou

Egypt na celý muslimský postní měsíc ramadán otevře přechod Rafáh na hranici s Pásmem Gazy. Oznámil to na twitteru egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Egyptská hranice s palestinskou enklávou povětšinou zůstává uzavřena; na celý měsíc nebyla otevřena několik let, píše agentura Reuters. Sísí napsal, že otevření přechodu má pomoci "bratrům v Gaze", kteří jsou v těžké situaci.

Palestinci v Gaze manifestují od konce března za ukončení blokády a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale která se teď nacházejí v Izraeli. Izraelské bezpečnostní složky od té doby usmrtily přes 110 palestinských demonstrantů-většinu z nich v pondělí, kdy byla otevřena americká ambasáda v Jeruzalémě. Americký zastupitelský úřad byl přesunut z Tel Avivu poté, co americký prezident Donald Trump v prosinci Jeruzalém označil za hlavní město Izraele. Převážně arabsky mluvící východní Jeruzalém, který Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval, si Palestinci nárokují jako hlavní město svého budoucího státu a krok USA je hluboce rozhořčil. Americké rozhodnutí se rovněž setkalo s hlasitou kritikou mnoha arabských zemí a několik evropských států vyjádřilo obavy, že Trumpův krok zbrzdí mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael tvrdé zákroky proti Palestincům v Gaze hájí tím, že radikální hnutí Hamás, které v enklávě vládne, chce protesty využít k útokům na Izrael.

Islamistické hnutí Hamás sice v Gaze vládne, ale kontrolu nad přechodem Rafáh s Egyptem a Erez s Izraelem předalo loni představitelům Západem uznávané palestinské samosprávy, která vládne na Západním břehu Jordánu. Učinilo tak na základě dohody zprostředkované Egyptem. Egypt v roce 2013 na dlouhou dobu uzavřel hranici s Gazou po útocích na egyptské bezpečnostní složky na Sinajském poloostrově, z kterých obvinil radikály z Gazy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)