Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František jmenuje v červnu 14 nových kardinálů

Ze světa / juml / ČTK / 21. května 2018 6:56
Papež František jmenuje v červnu 14 nových kardinálů

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František příští měsíc jmenuje čtrnáct nových kardinálů. Oznámil to včera v projevu k poutníkům a turistům na Svatopetrském náměstí. Jmenování, podle vatikánských pozorovatelů překvapivé, má hlava římskokatolické církve v plánu učinit 29. června. Český duchovní v seznamu vydaném Vatikánem není.

Mezi budoucími kardinály bude podle agentury AP arcibiskup Konrad Krajewski, který proslul péčí o bezdomovce, chudé a sociálně vyloučené. Krajewski bývá označován za "papežova almužníka" a ztělesňuje důraz, který František klade na sociální rozměr působení církve.

Červený kardinálský klobouk čeká rovněž na preláty z japonské Ósaky a italské obce L'Aquila, která se stále vzpamatovává ze zemětřesení v roce 2009. Kardinály se stanou i španělský biskup Luis Ladaria Ferrer, který stojí v čele Kongregace pro nauku víry, a místopředseda vatikánské "vlády" Giovanni Angelo Becciu.

František se při jmenování kardinálů často řídí jinými zvyklostmi, než dodržovali jeho předchůdci, napsala agentura Reuters. Méně pozornosti například věnuje velkým italským městům, jejichž církevní hodnostáři tradičně vysoký titul dostávají. Bez kardinála je například Turín nebo Benátky. Zaměřuje se kromě toho často na mimoevropské státy, tentokrát je to Pákistán, Madagaskar, Irák, Bolívie nebo Peru.

František dosud obdařil kardinálským titulem 60 duchovních.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)