Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Irové odhlasovali zrušení dodatku ústavy zakazující potraty

Ze světa / kir / Ihned.cz / rad.vat. / red. / 26. května 2018 21:45
Irové odhlasovali zrušení dodatku ústavy zakazující potraty

Ilustrační foto
Autor: Wikipedie.org / Miguel Mendez / Creative Commons

Irsko - Irové v pátek hlasovali o zrušení osmého dodatku čtyřicátého článku ústavy, který byl zaveden v roce 1983 a zaručoval právo na život nenarozených. O zrušení zákazu rozhodlo podle ústřední volební komise 66,4 procenta zúčastněných voličů. Proti bylo 33,6 procenta hlasujících. Volební účast dosáhla rekordních 64,13 procenta, tedy 2,16 milionu lidí z celkového počtu 3,37 milionu zapsaných voličů, uvádí server Ihned.cz.

Irský premiér Leo Varadkar chce do konce roku prosadit nový zákon povolující v tradičně katolické zemi umělé ukončení těhotenství. V reakci na to, že dvoutřetinová většina Irů v pátečním referendu odsouhlasila zrušení zákazu potratů, v sobotu řekl, že příslušný zákonodárný proces potrvá zhruba půl roku.

„To, co dnes vidíme, je vyvrcholení tiché revoluce, která se odehrává v Irsku za posledních deset nebo 20 let,“ řekl Varadkar podle webu listu The Irish Times. Šéf komunikace skupiny „Save the 8th“ pojmenované podle osmého dodatku irské ústavy zakazujícího potraty přiznal, že přesvědčivě zvítězil tábor zastánců povolení interrupcí. „Nevidím žádnou možnost, že by zákon (povolující potraty) nebyl přijat,“ řekl John McGuirk podle Ihned.cz s odkazem na změnu zákona, kterou by mělo Irsko na základě referenda potraty povolit.  V Irsku v současnosti nemohou lékaři interrupci provést ani v případě těhotenství po znásilnění, incestu, ani při vážném poškození plodu.

Podle předsedy Papežské akademie pro život Vincenza Paglia výsledek referenda není žádné vítězství, které bychom měli oslavovat. „Všechno, co nějakým způsobem usnadňuje špinavou práci smrti nás nijak zvlášť neobšťastňuje. Proto by nás také tento krok Irska měl vést nejen k tomu, abychom ještě více hájili život, ale také ho podporovali, doprovázeli a vytvářeli příležitosti, aby nedocházelo k dramatickým rozhodnutím“, uvedl Paglia podle serveru české sekce Vatikánského rozhlasu a dodal, že v Irsku převládl postoj individualismu, který zatemňuje a vede k zapomínání práv všech, včetně nenarozených.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)