Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na nové varhany ve sv. Vítu se již sebralo 63 milionů, 84 procent ceny

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. června 2018 18:06
Na nové varhany ve sv. Vítu se již sebralo 63 milionů, 84 procent ceny

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Pro nové varhany do katedrály svatého Víta v Praze už jsou vyrobeny dvě pětiny píšťal z několika tisíců a ve veřejné sbírce se vybralo přes 63 milionů korun, tedy 84 procent stanovené sumy. Koncem roku se začnou vyrábět největší píšťaly vážící stovky kilogramů, sdělil ČTK diecézní organolog Štěpán Svoboda. Všechny díly varhan by měly být dokončeny v únoru příštího roku a v říjnu budou převezeny do Prahy. Z celkového počtu 6700 píšťal si do dnešního dne lidé adoptovali 2353 píšťal, tedy více než třetinu. Lidé si je dávají třeba jako svatební dar, říká koordinátor projektu Varhany pro katedrálu František Falta.

Částka získaná adopcemi píšťal z celkové sumy činí 20 milionů. K už uskutečněným benefičním akcím se přidá akce Katedrály katedrále - série koncertů v katedrálách v Kolíně a Kutné Hoře od září do prosince 2018. Na nové varhany přispěly kromě jednotlivců i firmy a přes 170 měst a obcí.

První rejstříky nových varhan by měly v pražské katedrále zaznít v říjnu 2019 a v prosinci by celá stavba měla být dokončena a ozvučena. Kromě technických věcí týkajících se varhan se v nejbližší době bude řešit, jak se dopraví do Čech ze španělské firmy Gerharda Grenzinga, jak jejich zvuk promění katedrálu či co bude první skladba, kterou zahrají.

Varhany vznikají proto, aby zaplnily zvukem celou katedrálu. Současné varhany jsou podle odborníků dobře slyšet v křížové lodi, ale v hlavní lodi hlasitost dramaticky klesá. Proto mají nové stát v čele katedrály na kruchtě. Budou stát před vitrážovou rozetou, současně s výrobou varhan se proto také jedná s památkáři, kteří musejí umístění varhan povolit. Kvůli "interakci varhan s rozetovým oknem" se nejprve vyrábějí píšťaly strojů, kterou budou v první etáži nástroje. "Neznamená to však, že na píšťalách ostatních strojů se nepracuje, jsou pro ně již ulity cínoolověné plechy, ze kterých se budou zhotovovat," uvedl Svoboda.

Nejvíce pracné a časově náročné je zhotovení jazykových píšťal, které vyrábí úzce specializovaný odborník. U jazykových píšťal vzniká zvuk chvěním kovového jazýčku, jehož rozměry a materiál určuje výšku tónu.

Podle Svobody varhany vitrážovou rozetu nezakryjí. "Čím blíže bude pozorovatel kráčet k příčné katedrální lodi a k hlavnímu oltáři, tím více se mu bude rozeta postupně odkrývat. Varhany dotvoří kompozici západní části katedrály a budou s rozetou ve vzájemné harmonické interakci," míní organolog. Celý dosud neukončený vývoj podoby nástroje je podle něj pod drobnohledem pracovníků památkové péče.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)