Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Maltézští rytíři se dohodli s Březiněvsí na prodeji pozemků pro školu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. července 2018 14:12
Maltézští rytíři se dohodli s Březiněvsí na prodeji pozemků pro školu

Městská část Březiněves na mapě Prahy
Autor: Wikipedia.org / Vlout / Wikimedia Commons

Praha - Maltézští rytíři prodají pražské Březiněvsi čtyři hektary pozemků, které obec potřebuje pro stavbu školního areálu a které řád získal v restitucích. Smlouvu o převodu schválilo na konci června zastupitelstvo obce. "Převodní cena pozemků se pohybuje okolo 1000 korun za metr čtvereční. Celkově jde o částku přesahující 41 milionů korun. Jsem rád, že jsme s vedením Březiněvsi našli společnou řeč a že se podařilo najít řešení pro vznik místní školy," potvrdil ČTK  informace deníku Právo kancléř Českého velkopřevorství Řádu maltézských rytířů Johaness Lobkowicz.

Smlouva tak odblokuje současný stav, který brání rozvoji obce. Březiněves o vznik školy usiluje dlouhodobě. Plán na rozsáhlý školní areál vychází z iniciativy dlouholetého starosty Jiřího Haramula, zatím ho ale komplikovaly právní spory o vlastnictví pozemků.

Maltézští rytíři získali v Březiněvsi přes 90 hektarů polí v rámci církevních restitucí, soudí se ale o ně se Státním pozemkovým úřadem (SPÚ). Celkem získal řád již skoro 1400 hektarů polí a lesů, SPÚ ale uvádí, že řád přišel o majetek po válce na základě Benešových dekretů, a proto by se majetek neměl vracet. Řád ale argumentuje tím, že všech 56 rozhodnutí krajských pozemkových úřadů a všechna dosavadní soudní rozhodnutí potvrdily, že podle Benešových dekretů řádu nikdy žádný majetek konfiskován nebyl. Podezření z kolaborace řád vyvrací.

V případu vydávání majetku Maltézskému řádu dokonce ústředí SPÚ v minulosti zrušilo rozhodnutí svých krajských poboček. Mnoha restitučními případy se zabývají soudy.

Převod pozemků na obec Březiněves je podle Lobkowicze právně i ekonomicky nejčistší řešení. Peníze na odkoupení půdy poskytne obci magistrát, pražští zastupitelé vyčlenili potřebné finance už letos v květnu. Maltézští rytíři převádějí pozemky pod tržní hodnotu, aby omezili riziko, že se kvůli tomu celý postup zadrhne. Podle cenové mapy se okolní pozemky prodávají za částku až 5000 korun za metr čtvereční.

Lobkowicz to vysvětluje tak, že řád nechce jednat jako developer. Peníze, které za prodej utrží, věnuje na podporu sociálních služeb pro seniory a potřebné nebo na opravy a rekonstrukce budov. Maltézští rytíři provozují například obecně prospěšnou společnost Maltézská pomoc, druhou největší českou síť osobních asistentů a dobrovolníků, kteří pomáhají seniorům a zdravotně znevýhodněným.

Podle starosty Březiněvsi Haramula je součástí již podepsané kupní smlouvy dodatek stanovující, že pokud řád soudní spory o pozemky prohraje, peníze obci vrátí. Vlastní školu podle něj městská část nutně potřebuje. "Naše děti v současné chvíli musí jezdit po celém severu Prahy, aby se dostaly do základní školy," uvedl. Celková investice do stavby bude asi 300 milionů korun a radnice bude muset většinu této sumy získat od magistrátu, státu nebo z jiných zdrojů, protože sama tolik peněz nemá. Městská část už podle starosty začala připravovat koncepční studii nové školy, následovat budou soutěže na projektanta a zhotovitele stavby.

Řád Maltézských rytířů s obcí spojuje víc než osmisetletá historie, statek v Březiněvsi rytířům věnoval český kníže Vladislav II. v polovině 12. století. V archivu řádu se dodnes nachází původní darovací listina, která zároveň obsahuje vůbec první historickou zmínku o existenci obce. Kopii dokumentu předal Lobkowicz při osobním jednání starostovi Haramulovi.

Březiněves je jedna ze sedmi pražských městských částí, ve které chybí základní škola. V obci přitom žije téměř 1800 lidí a díky dobrému dopravnímu napojení na hlavní strategické tahy jejich počet stále narůstá.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)