Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatovavřinecká pouť přilákala na Sněžku stovky lidí včetně bývalého prezidenta Klause

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 11. srpna 2018 12:15
Svatovavřinecká pouť přilákala na Sněžku stovky lidí včetně bývalého prezidenta Klause

Kaple sv. Vavřince na vrcholu Sněžky
Autor: Wikipedia.org / Uzytkownik3008 / Creative Commons

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) -

Stovky lidí dnes zamířily na nejvyšší horu České republiky Sněžku, kde se uskutečnila tradiční Svatovavřinecká pouť. Po vlně veder v uplynulých dnech, kdy i v Krkonoších teploty vysoko přesahovaly 20 stupňů Celsia, poutníci stoupali na Sněžku v mnohem chladnějším počasí. Na vrcholu Sněžky bylo v poledne zataženo, kolem deseti stupňů.

Na vrchol vystoupal také bývalý prezident Václav Klaus, tradiční účastník Svatovavřinecké pouti. Na Sněžku vyrazil z Luční boudy, ušel tak zhruba čtyři kilometry včetně závěrečného ostrého stoupání na vrchol. "Ještě jsem to ušel, takže jsem docela spokojený," řekl ČTK Klaus. Podle něj se chladnější počasí odrazilo v nižší účasti. "Bylo tři měsíce neuvěřitelné vedro a najednou lidé zjistili, že má být špatně. Poutníků je dnes tady daleko méně," řekl ČTK.

Poutníci na Sněžku vyšli ráno z Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna či z Polska a kolem 11:00 se hlavní proudy potkaly u Slezského domu. "Počasí nebylo nic moc, řetězová cesta na Sněžce byla docela kluzká, zastihly nás dva vydatné deště. Ale i tak to byl zážitek," řekl ČTK jeden z poutníků.

Tradiční poutní bohoslužby na vrcholu Sněžky sloužili královéhradecký biskup Jan Vokál a biskup z polské Legnice Zbigniew Kiernikowski. Pro návštěvníky je také připravený odpolední kulturní program v Peci pod Sněžkou.

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)