Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V neděli na Den židovských památek se otevře řada synagog a dalších míst. Vstupné bude často zdarma

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 11. srpna 2018 12:28
V neděli na Den židovských památek se otevře řada synagog a dalších míst. Vstupné bude často zdarma

Synagoga v Boskovicích
Autor: Wikipedia.org / Jiří Komárek / Wikimedia Commons

Pardubice, Boskovice, Mikulov -

V neděli 12. srpna na Den židovských památek se otevře řada synagog a dalších míst. Například v Pardubickém kraji bude přístupných pět míst. Je mezi nimi i synagoga v Luži na Chrudimsku. Její celková rekonstrukce je téměř dokončena, zbývá provést menší interiérové a venkovní úpravy, uvedli organizátoři na webu akce.

Kromě modlitebny v Luži si zájemci budou moci v regionu prohlédnout čtyři židovské hřbitovy v Heřmanově Městci, Pardubicích, Žamberku a Luži. Nejstarší a největší je první z nich, v písemných pramenech je doložen v 16. století. Byl nejméně pětkrát rozšiřován, naposledy roku 1838, kdy dosáhl konečné velikosti 3972 metrů čtverečních. Na ploše se nalézá ve 21 nestejně dlouhých řadách 1077 náhrobních kamenů, z nichž nejstarší čitelný pochází z roku 1647. Zdejší náhrobky jsou výtečným příkladem vývoje náhrobků východočeských židovských hřbitovů, typickou ukázkou jsou asymetrické stély a bohatá symbolika. Průběžná údržba heřmanoměsteckého hřbitova stále pokračuje.

Zdarma si pak mohou v neděli prohlédnout návštěvníci mikulovskou synagogu i boskovickou židovskou čtvrť. Den židovských památek pořádá Židovská obec v Praze ve spolupráci s dalšími obcemi a partnery v regionech. "Otevřeno bude od 13:00 do 17:00 a vstupné bude v neděli zdarma," uvedl ředitel Muzea Boskovicka Roman Malach. V Boskovicích mohou lidé navštívit židovskou čtvrť, kterou prochází naučná stezka, a barokní synagogu z roku 1639. Její klenby a stěny zdobí hodnotná dekorativní výmalba a hebrejské liturgické texty, které jsou dílem polských židovských utečenců z druhé poloviny 17. a z 18. století. Boskovická židovská čtvrť se rozkládá na pěti hektarech a v polovině 19. století v ní žilo 2000 Židů.

Zdarma bude v neděli i vstup do mikulovské Horní synagogy, která bude otevřená od 9:00 do 18:00. Synagoga byla původně postavena v roce 1550, po požáru pak v letech 1719 až 1723 přestavěna podle barokního rozvrhu. Je to poslední dochovaný templ polského či lvovského typu v České republice. Po komplexní opravě v letech 1977 až 1989 slouží dnes Horní synagoga kulturním účelům.

Do druhého ročníku Dne židovských památek se letos zapojilo více než padesát památek v republice. Akci pořádá Židovská obec v Praze ve spolupráci se Správou budov a hřbitovů Matana, Federací židovských obcí v ČR, židovskými obcemi v Brně, Karlových Varech, Liberci a Teplicích a také s dalšími regionálními partnery. Konání Dne židovských památek je podpořeno příspěvkem Nadačního fondu obětem holocaustu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)