Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šluknov má 14 nových reliéfů zastavení na křížové cestě

Kraje: Ústecký / / ČTK / 22. srpna 2018 11:03
Šluknov má 14 nových reliéfů zastavení na křížové cestě

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Jiřetíně
Autor: Wikipedia.org / Jirka Dl / Creative Commons

Šluknov -  V kaplích na více než 150 let staré křížové cestě ve šluknovské části Království je umístěno 14 nových kopií reliéfů zastavení. Stály 350.000 korun. Repliky zaplatili čeští a němečtí dárci, kteří přispěli do veřejné sbírky vyhlášené městem Šluknov na Děčínsku. ČTK to řekl Michal Bušek z městského úřadu.

"Peníze byly vybrány sponzorsky, takzvaným donátorstvím. Překvapilo nás, že jsme velice rychle, za tři čtvrtě roku, sehnali sponzory všech desek zastavení," řekl Bušek.

Památkově chráněný areál obnovuje Šluknov už dva roky. Práce na záchraně začaly roku 2016 obnovou kaple Bičování Krista. Každá z replik stála 25.000 korun a přispěli do ní současní obyvatelé Království a Šluknova i němečtí rodáci. Jména všech donátorů jsou umístěna na boční stěně žulových zastavení. Reliéfy vytvořila rumburská firma Dřevoplus.

Jednotlivé sádrové odlitky původních dřevěných reliéfů mají barevný nátěr. Jsou umístěny do dřevěných rámů ve výklencích kapliček za bezpečnostním sklem. Originály jsou uloženy v Městském úřadu ve Šluknově a návštěvníci si je budou moci prohlédnout při výstavách, které Šluknov chystá.

Křížová cesta v Království je jednou ze 14 křížových cest na Šluknovsku. Vznikly v 18. až 20. století. Záchrany se v posledních letech dočkala křížová cesta na vrchu sv. Anny a vrchu sv. Jáchyma u Lobendavy, dále křížová cesta v Brtníkách a pietně byla vyznačena křížová cesta v bývalé obci Fukov. Stálá výstava o zdejších křížových cestách je v Expozici církevního umění Šluknovska v Loretě Rumburk.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)