Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Vigano vyzval papeže k rezignaci kvůli zneužívání

Ze světa / vlu / ČTK / 26. srpna 2018 16:46
Arcibiskup Vigano vyzval papeže k rezignaci kvůli zneužívání

Carlo Maria Vigano
Autor: Pnac.org

Vatikán/Boston - Bývalý apoštolský nuncius v USA, arcibiskup Carlo Maria Vigano obvinil papeže Františka, že dlouhých pět let věděl o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick. V 11stránkovém prohlášení, které celé zveřejněném během papežovy návštěvy Irska Vigano rovněž hlavu katolické církve vyzval k rezignaci. 

Papež přijal rezignaci kardinála Theodora McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA, teprve letos v červenci. Bývalý washingtonský arcibiskup se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů.

Celý text prohlášení zveřejnil jako první konzervativní katolický server National Catholic Register, který je oblíbenou platformou nejhlasitějších kritiků současného pontifika.

Papež dopis odmítl komentovat

 Papež František odmítl potvrdit nebo vyvrátit tvrzení bývalého papežského velvyslance ve Washingtonu Carla Marii Vigana, že hlava římskokatolické církve už v roce 2013 věděla o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick.

František podle agentury AP v neděli na palubě letounu během návratu z Irska do Říma řekl, že 11stránkové Viganovo víkendové prohlášení, které podle agentury v některých pasážích působí jako homofobní manifest a útok na papeže Františka, "hovoří samo za sebe" a že ho nehodlá komentovat.

Papež byl o obviněních údajně informován

„Papež František opakovaně vyzýval k absolutní transparentnosti církve,“ napsal Vigano, který byl v letech 2011 až 2016 papežským velvyslancem ve Washingtonu a současného papeže kritizoval již v minulosti. „V této mimořádně dramatické chvíli pro církev musí uznat své chyby a v souladu s proklamovaným principem nulové tolerance musí být papež František tím prvním, kdo půjde příkladem kardinálům a biskupům, kteří kryli McCarrickovo zneužívání, a spolu s nimi rezignuje,“ dodal.

Jak arcibiskup Vigano uvedl, Františkovi o obviněních proti McCarrickovi říkal již v červnu 2013 po jeho zvolení papežem. Své nynější prohlášení Vigano zveřejnil v několika médiích v Spojených státech a v Itálii. Vatikán zatím nijak nereagoval.

Vatikánští představitelé pak o obviněních věděli údajně ještě dříve. Vigano je podle svých slov již v roce 2006 informoval o podezřeních ze zneužívání seminaristů, kterých se měl dopouštět McCarrick, když byl biskupem v New Jersey mezi lety 1981 a 2001.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)