Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup a předseda Rady ČBK pro ekumenismus Tomáš Holub jednal s evangelíky

Domácí zpravodajství / / e-cirkev.cz, mn, kir / 12. září 2018 11:16
Biskup a předseda Rady ČBK pro ekumenismus Tomáš Holub jednal s evangelíky

Tomáš Holub obdržel od představitelů ČCE (zleva synodní kurátor Vladimír Zikmund, synodní senior Daniel Ženatý) nově vydanou společenskou hru Christivity
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - V úterý 4. září proběhla návštěva plzeňského biskupa Tomáše Holuba v ústřední církevní kanceláři Českobratrské církve evangelické (ČCE). Nově zvolený předseda Rady České biskupské konference pro ekumenismus nastínil podle serveru ČCE e-cirkev.cz možná pole společného působení a projevil ochotu do budoucna podporovat vzájemně dobré vztahy napříč církvemi. Spolu s představiteli synodní rady ČCE hodnotil spolupráci nejen obou církví na centrální úrovni, ale také na té nejnižší: na úrovni jednotlivých farních sborů a farností, spolupráci konkrétních věřících. Ekumenická návštěva proběhla jen krátce po oslávách 70. výročí založení Světové rady církví.

 V čase po konci světové války a z obav z nastupující studené války dozrálo přesvědčení, že spolupráce přes hranice zemí a konfesí je jediná cesta, jak svět ochránit před ještě větší katastrofou. Světovou radu církví založilo 147 církví 23. srpna 1948 v Amsterodamu. Tím se různé starší iniciativy spojily pod střechou této nové organizace. Dnes má Světová rada církví 350 členských církví z pravoslavných, orientálních, anglikánských, protestantských, evangelikálních a starokatolických tradic a sdružuje přes půl miliardy křesťanů. Římskokatolická církev se nikdy nestala SRC, ale je s ní v kontaktu. V řadě zemí je přidruženým členem ekumenických rad. Právě aktuální výročí přimělo papeže Františka k červnové návštěvě ústředí SRC v Ženevě

Kromě teologických a liturgických otázek (např. jihoamerické impulzy teologie osvobození a Limské liturgie) a otázek k situaci ve světě (politické rozdělení světa na východ a západ, ekonomické rozdělení světa na sever a jih), se SRC zabývá mezináboženským dialogem, nabízí studijní programy k ekumenismu nebo řeší otázky misie a evangelizace.

Ačkoliv jsme zvyklí slovo ekumena používat ve smyslu mezicírkevním nebo nadkonfesijním (např. ekumenická bohoslužba, ekumenický překlad bible), kde jde o spolupráci mezi různými denominacemi, v původním řeckém smyslu znamenalo slovo oikoumene všechen obydlený svět a má tedy globální význam. Oba tyto přístupy v sobě pojímá Světová rada církví (SRC), dodává server e-cirkev.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 76)