Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konstantinopol poskytne autonomii ukrajinskému pravoslaví. Ruská církev krok ostře odsoudila

Ze světa / kir / ČTK / 15. září 2018 1:00
Konstantinopol poskytne autonomii ukrajinskému pravoslaví. Ruská církev krok ostře odsoudila

Ilustrační foto: Pravoslavný kněz vyjadřující podporu demonstrantům během střetů v Kyjevě v roce 2014
Autor: Unframe.com / Mstyslav Chernov / Creative Commons

Kyjev/Istanbul/Moskva -

Konstantinopolský pravoslavný patriarchát zahájil církevní proces vedoucí k autonomii ukrajinské pravoslavné církve, což de facto znamená konec podřízeného postavení pravoslavných diecézí na Ukrajině vůči Moskvě. Oznámil to ve středu ruský a ukrajinský tisk s odvoláním na církevní kruhy v Istanbulu.

Rusko krok konstantinopolských hodnostářů popudil a podle dnešního rozhodnutí mimořádného synodu ruské pravoslavné církve v kostelích přestanou znít modlitby za konstantinopolského patriarchu Bartoloměje. Ruští církevní hodnostáři se také nezúčastní akcí pořádaných pod vedením konstantinopolského patriarchátu. 

V ruských kostelích se přestávají modlit za patriarchu

„V kritické situaci, kdy konstantinopolská strana prakticky odmítla řešit problém dialogem, je moskevský patriarchát nucen pozastavit modlitby za konstantinopolského patriarchu Bartoloměje (...),“ praví se v prohlášení ruské pravoslavné církve. Prohlášení také varuje, že v případě dalšího „protikanonického“ působení Konstantinopole na území ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu, bude ruská církev nucena zcela zpřetrhat styky s Konstantinopolí, na kterou také padne „veškerá odpovědnost za tragické důsledky rozkolu“.

Na Ukrajině působí pravoslavná církev kyjevského patriarchátu, která se po rozpadu Sovětského svazu počátkem 90. let oddělila od ukrajinské církve moskevského patriarchátu. Ukrajinská větev ve snaze o úplné osamostatnění vytrvale usilovala o autonomii, dosud ale bezvýsledně. Právo udělovat církevní autonomii, neboli autokefalii, má konstantinopolský patriarcha Bartoloměj sídlící v Istanbulu. Právě on se nyní rozhodl vyjít požadavkům Kyjeva vstříc.

Pravoslavná církev moskevského patriarchátu má na Ukrajině značný vliv, o který s ní kyjevský patriarchát usilovně soupeří. Zaujímá přitom ostře kritická stanoviska vůči Moskvě. Prezident Petro Porošenko letos na jaře přirovnal autonomii pravoslavné církve kyjevského patriarchátu k členství země v Severoatlantické alianci a Evropské unii. Obvinil Kreml, že používá církev jako nástroj svého vlivu na Ukrajině.

Konstantinopolský patriarcha není absolutní hlavou pravoslavných církví, které jsou v jednotlivých zemích nebo oblastech samostatné (autokefální) a v hierarchii nemá postavení srovnatelné s římskokatolickým papežem. Udělování církevní autonomie nicméně v pravomoci má. Ruská církev má v pravoslavném světě mimořádný vliv, protože v Rusku se k pravoslaví hlásí největší počet věřících.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)