Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Pardubicích se konají oslavy 100 let evangelické církve

Domácí zpravodajství / kir / CRo, ČTK, red. / 19. září 2018 0:23
V Pardubicích se konají oslavy 100 let evangelické církve

Ilustrační foto: logo ČCE
Autor: facebookový profil ČCE

Pardubice - Účast několika tisíc lidí očekávají o víkendu organizátoři oslav 100. výročí vzniku Českobratrské církve evangelické (ČCE) v Pardubicích. Připraveny pro ně budou kromě bohoslužby koncerty, divadelní představení, přednášky a diskuse. Pardubice byly zvoleny pro svou dobrou dostupnost v dalších částí České republiky a vhodné zázemí, řekl ČTK Jiří Hofman, který má v církvi na starosti komunikaci s veřejností a médii.

„Pardubice mají strategickou polohu mezi Čechami a Moravou, dobré železniční spojení a ubytovací kapacity. Hledali jsme město, kde je možné využít náměstí i velký kulturní sál, a Pardubice jsou v tomto ohledu nejlepší možná volba,“ uvedl Hofman.

Oslavy začínají již v pátek přednáškami, panelovou diskusí a hudebním vystoupením ve výstavním centru Ideon. Další obdobný program bude návštěvníky čekat v evangelickém kostele.

Hlavní část organizátoři připravili na sobotu. Na Pernštýnském náměstí se budou konat slavnostní bohoslužby, vystoupení pěveckého sboru a hudebních těles, improvizované divadelní představení i povídání s veřejností. Semináře a diskuse budou mít místo v Ideonu. Zúčastní se jich i kandidát na prezidenta republiky a nyní do Senátu Marek Hilšer, v krajské knihovně a kostele. Hudební část je naplánována i do Bubeníkových sadů. Kompletní program je zveřejněn na stránkách oslav.

„Českobratrská církev evangelická vznikla v roce 1918, ale kořeny, proč si evangelíci vytvořili svoji církev sloučením dvou evangelických církví augsburského a helvetského vyznání jsou hlubší. Všechno to začalo tolerančním patentem císaře Josefa II. z roku 1781, kdy protestanti začali být tolerování,“ vysvětluje počátky Českobratrské církve evangelické vedoucí mediálního oddělení Daniela Ženatá.

My jsme řešili, jak udělat doprovod při bohoslužbách pod širým nebem. V kostele hrají varhany, na náměstí je ale nahradí spojené pěvecké sbory. Kdo ještě nikdy neviděl evangelické bohoslužby, ať se přijde podívat,“ láká Ženatá. Hlavní bohoslužby z oslav na Pernštýnském náměstí bude v sobotu dopoledne přenášet i Česká televize v přímém přenosu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)