Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovenský řeckokatolický biskup Chautur odmítl nařčení ze sexuálního obtěžování

Ze světa / vlu / / 19. září 2018 22:46
Slovenský řeckokatolický biskup Chautur odmítl nařčení ze sexuálního obtěžování

Vladyka Milan Chautur
Autor: Wikipedia.org / Peter Hric / Creative commons

Bratislava - Biskup řeckokatolické církve na Slovensku Milan Chautur odmítl nařčení, že v minulosti sexuálně obtěžoval nezletilou dívku. Reagoval tak na dřívější vyjádření slovenského teologa Miroslava Kocúra, který listu Denník N řekl, že ví o biskupovi, který zneužil šestiletou dívku.

Vladyku obvinila z obtěžování mezitím již dospělá žena během jejich společné schůzky loni v listopadu. Žena navštívila Chautura spolu s kameramanem. Reportáž podle Denníku N natočila veřejnoprávní RTVS, která ji zatím neodvysílala.

„Přišel kameraman s jednou paní, která si založila rodinu v Anglii, a v závěru neformálního rozhovoru mi najednou řekla: vy jste mě obtěžoval. (...) Poté mi líčila, jak jsem jí hladil, objal a políbil. Bylo mi jí líto, protože políbit a obejmout dítě je něco normálního, lidé to běžně dělají, pokud samozřejmě nemají postranní úmysly,“ popsal schůzku Chautur na sociální síti. Podle  informací deníku Postoj.sk je dotyčné ženě 40 let, dlouhodobě žije v Anglii a pochází z východoslovenské obce, kde byl Chautur farářem ješte za komunismu.

Vladyka tvrdil, že o případu vypovídal i na policii, na kterou se žena obrátila. „Je zřejmé, že k této její iniciativě se ‚kdosi‘ velmi ochotně mediálně přidal i navzdory negativním zjištěním policie,“ dodal. Podle zpravodajství televize Markíza policie trestní oznámení odmítla a případ předala okresní prokuratuře.

K řeckokatolické církvi se při posledním sčítání lidu na pětimilionovém Slovensku přihlásilo v roce 2011 přes 206.000 lidí. Většina obyvatel země se dlouhodobě hlásí k římskokatolické církvi.

Případy zneužívání dětí duchovními na Slovensku jsou spíše ojedinělé. V roce 2015 slovenský soud uložil podmínku knězi římskokatolické církve za sexuální zneužívání nezletilé dívky a zároveň mu nařídil sexuální léčbu.

V posledním období vyšlo najevo zneužívaní nezletilých kněžími katolické církve například ve Spojených státech a v Německu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)