Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rybářství neuspělo u Ústavního soudu ve sporu o dva rybníky. Benediktiny na ně mohou uplatnit nárok

Kraje: Královéhradecký / / ČTK / 25. září 2018 10:49
Rybářství neuspělo u Ústavního soudu ve sporu o dva rybníky. Benediktiny na ně mohou uplatnit nárok

Budova Ústavního soudu v Brně
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno, Chlumec nad Cidlinou -

 Ústavní soud odmítl stížnost Rybářství Chlumec nad Cidlinou proti rozsudku, podle kterého má firma vrátit státu bez náhrady dva rybníky u Kobylic na Královéhradecku. Získala je na začátku 90. let, jde ale o historický majetek benediktinského řádu, který se tehdy privatizovat nesměl. ČTK to zjistila z usnesení v soudní databázi.

Po přechodu rybníků zpět do majetku státu na ně může uplatnit restituční nárok Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově. Ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek v srpnu ČTK řekl, že verdikt potvrzený Nejvyšším soudem vnímá jako křivdu a nespravedlnost.

Firma poukazovala na to, že o rybníky řadu let řádně pečovala a nabyla je v dobré víře. Justice podle ústavní stížnosti dostatečně nezohlednila objektivní okolnosti v letech 1991 až 1993, kdy v celé společnosti probíhaly hluboké změny, a to leckdy překotně, bez praktické zkušenosti, odborné literatury nebo judikatury. Pokud firma zprivatizovala něco, co neměla, byla to podle rybářství spíše chyba státu.

Ústavní soud stížnost odmítl stručným usnesením. Nenašel důvod k zásahu, odkázal na zjištění obecných soudů ohledně dobré víry firmy při získání rybníků. "Obecné soudy provedly v tomto směru dokazování, své záběry odůvodnily a zabývaly se všemi stěžovatelovými námitkami," stojí v usnesení.

Nejvyšší soud (NS) v dubnovém rozhodnutí potvrdil předchozí rozsudek odvolacího Krajského soudu v Hradci Králové, podle nějž je převod rybníků a pozemků provedený v roce 1993 neplatný. Potvrdil, že pozemky byly historickým majetkem benediktinů. Jejich převodu tak bránilo blokační ustanovení, které chránilo někdejší církevní majetek až do komplexního vypořádání státu s církvemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)