Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Interaktivní výstava přibližuje historii lorety v Rumburku

Kraje: Ústecký / / ČTK / 25. září 2018 10:47
Interaktivní výstava přibližuje historii lorety v Rumburku

Rumburská Loreta
Autor: Wikipedia.org

Rumburk -

V přízemí vstupní budovy více než 300 let staré loretánské kaple v Rumburku na Děčínsku se otevřela nová stálá výstava o historii barokní památky. Její součástí jsou velkoformátové fotografie, stavební plány, dobová zobrazení, hodinový stroj a interaktivní prvky pro děti i pro dospělé. Cílem je zábavnou formou odhalit veřejnosti zajímavosti o významném mariánském poutním místě. ČTK to řekla projektová manažerka děkanství Rumburk Klára Mágrová.

Před vstupem do místnosti k výstavě visí velká nástěnná mapa s digitálními rámečky. V nich se střídají fotografie z Nazareta, kde stál původně dům, kde žila Panna Marie s Josefem. Další obrázek ukazuje Loreto v Itálii. Na posledním je rumburská loreta v dnešní podobě. "Ukazujeme vždy dobové grafiky z místa a aktuální stav. Součástí mapy jsou magnetky, s nimiž si mohou děti hrát a doplňovat, jak se přesouval svatý domek přes moře," uvedla Mágrová.

Návštěvníci uvidí také dobové obrázky, které zachycují loretu ještě s původní střechou se šestnácti sochami. Vznikla také simulace, jak by loreta s těmito sochami na střeše mohla vypadat dnes. "Máme tady nejstarší barevnou fotografii z 20. let 20. století a ukazujeme i celý kapucínský klášter, jehož byla loreta součástí," řekla Mágrová.

Výstava připomíná i Antona Floriána z Liechtensteina a Josefa Václava z Liechtensteina, kteří se stali v 18. století donátory výstavby loretánské kaple a ambitu. Loretánská kaple Panny Marie v Rumburku byla postavena v letech 1704 až 1709 stavitelem Janem Lukasem Hildebrandtem. Rumburská Loreta je přesnou kopií svého italského originálu a je nejsevernější loretou v Evropě.

Trojrozměrným exponátem na výstavě je ručně vykovaný hodinový stroj z 18. století, který poháněl místní hodiny a zvonohru. "Naše zvonohra fungovala bohužel jen 30 let, ale zůstal po ní hodinový stroj," podotkla manažerka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)