Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zasedání Společenství evangelických církví v Evropě proběhlo přímo v basilejské katedrále

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 18. října 2018 22:41
Zasedání Společenství evangelických církví v Evropě proběhlo přímo v basilejské katedrále

Jednání Společenství evangelických církví v Evropě probíhala přímo v basilejské katedrále, kde byla roku 1436 koncilem potvrzena tzv. Basilejská kompaktáta
Autor: www.e-cirkev.cz

Basilej - Minulý měsíc se ve švýcarské Basileji konalo zasedání Valného shromáždění Společenství evangelických církví v Evropě. Za Českou republiku jsou členy Společenství Českobratrská církev evangelická, Církev bratrská, Církev československá husitská, Evangelická církev metodistická a Slezská církev evangelická augsburského vyznání. Podle serveru e-cirkev.cz se jednání účastnil synodní senior ČCE Daniel Ženatý a zastupci dalších dvou českých církví. 

Letošní jednání probíhala přímo v basilejské katedrále, kde byla roku 1436 koncilem potvrzena tzv. Basilejská kompaktáta, tedy ujednání s českými a moravskými zástupci, které přiznalo příslušníkům utrakvistů nárok na přijímání kalicha. 

Leuenberské společenství církví

Společenství evangelických církví v Evropě (zkratka: SECE) sdružuje 103 reformovaných, luterských, metodistických a spojených církví z více než 30 zemí Evropy a Jižní Ameriky. SECE tak zastupuje přibližně 50 milionů protestantů.

Před rokem 2003 se SECE nazývalo Leuenberské společenství církví podle Leuenberské konkordie z roku 1973. Tento zakládající dokument stvrdil, že rozdíly mezi církvemi nemají evangelické křesťany rozdělovat, neboť mají společný základ v evangeliu.  Jak uvádí server e-cirkev.cz, toto prohlášení o společenství znamená v praxi, že luterský farář může kázat v reformovaném kostele anebo že česká farářka může vést sbor ve Švýcarsku. 

SECE má jasnou strukturu. Valné shromáždění se schází jednou za šest let a určuje priority práce. Třináctičlenná rada pod vedením tříčlenného prezidia vede práci, kterou vykonává kancelář SECE ve Vídni.

Snaha o spojení a spolupráci evangelických církví má již dlouhou tradici, kterou připomíná i aktuální výročí  Českobratské církve evangelické, vzniklé spojením dvou reformačních proudů, o kterém magazín Christnet nedávno informoval.

Více podrobností o průběhu jednání Společenství evangelických církví v Evropě je uvedeno na cpce-assembly.eu 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)