Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

M. Třebová se mimosoudně vyrovná s bývalým vlastníkem kláštera

Kraje: Vysočina / / ČTK / 2. října 2018 15:10
M. Třebová se mimosoudně vyrovná s bývalým vlastníkem kláštera

Moravská Třebová
Autor: Wikipedia.org

Moravská Třebová -

 Zastupitelé Moravské Třebové  schválili dohodu o narovnání mezi městem a Kongregací sester Neposkvrněného Početí Panny Marie III. řádu svatého Františka z Assisi. Řeholní společenství se soudně domáhá navrácení bývalého kláštera ve Svitavské ulici, v němž nyní sídlí sociální služby města. Okresní soud vloni určovací žalobu kongregace odmítl, radnice se však obává, že odvolací soud by mohl mít jiný názor, řekl ČTK starosta Miloš Izák (ČSSD).

"Ve hře je příliš hodnotný majetek, řádově 300 až 400 milionů korun včetně možné vratky dotace na rekonstrukci pavilonů C a D," uvedl Izák. Pro narovnání hlasovalo 16 z 20 zastupitelů, čtyři se zdrželi.

Kongregace původně požadovala jako kompenzaci 15 milionů korun, což město odmítlo. Nyní svůj nárok snížila na polovinu rozloženou na tři splátky. Kongregace již dříve uvedla, že se na soud obrátila nikoliv kvůli získání majetku, ale kvůli nevyřešeným křivdám z minulosti.

Podle Izáka je čas dát věci do pořádku do 31. října, kdy je naplánováno další jednání odvolacího soudu. "Dojde k narovnání a kongregace se vzdá do budoucna veškerých nároků na dané pozemky a stavby," dodal starosta.

Klášter františkánek a kapli převedl stát před osmi lety na město, což kongregace zpochybňuje. Podala proto určovací žalobu, pokud by soud rozhodl, že objekt patří státu, mohly by o jeho vydání řeholnice požádat podle zákona o církevních restitucích.

Počátky kongregace sahají v Moravské Třebové do roku 1843. Klášter se začal rozvíjet od poloviny 50. let 19. století. Rozsáhlou budovu ve Svitavské ulici nyní město využívá pro domov pro seniory a pečovatelskou službu.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)