Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dny židovské kultury ozdobí v Olomouci výstava o T.G.Masarykovi

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 8. října 2018 23:05
Dny židovské kultury ozdobí v Olomouci výstava o T.G.Masarykovi

Ilustrační foto: Synagoga v Olomouci vypálená 15.března 1939
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Olomouc -

 Divadelní představení, filmové projekce i přednášky doprovodí letošní Dny židovské kultury v Olomouci. Přehlídku otevře v pondělí výstava s názvem Masaryk a Svatá země, která představí dosud nepublikované fotografie a další archivní materiály z návštěvy prezidenta v této zemi na jaře 1927. Festival s jedenáctiletou tradicí se koná v Arcidiecézním muzeu a potrvá do 18. října, informoval dnes ČTK jeho pořadatel Alexandr Jeništa z Muzea umění v Olomouci.

Přehlídka letos nese titul Od začátku... Česko-Slovensko a Izrael. "Zvolené téma má dvě roviny - sto let od vzniku Československé republiky a 70 let od vzniku Státu Izrael, ale také zdůrazňuje od počátku nadstandardní československo-izraelské vztahy," uvedl Jeništa. K tématu se vztahuje i výstava snímků z cesty prezidenta Masaryka do Svaté země. "Je to vůbec první návštěva oficiální hlavy státu v tehdejší mandátní Palestině, zárodku Státu Izrael. Přestože československý prezident deklaruje cestu jako soukromou a kvůli bezpečnosti ji podniká tajně a pod jiným jménem, Izraelci jí přikládají ohromný význam a nikdy na ni nezapomněli," doplnil Jeništa.

Na českou stopu v Izraeli ať už po po umělecké, architektonické či politické stránce, se zaměří přednášková část festivalu. O obnově československo-izraelských vztahů po roce 1989 bude mluvit bývalý český velvyslanec Michael Žantovský. Festival otevře také téma českých výtvarníků, kteří emigrovali do Palestiny, po vzniku samostatného státu v roce 1948 do Izraele.

Součástí festivalu jsou také divadelní představení, dvě z nich se inspirovaly současným tématem rehabilitace židovského hřbitova v Prostějově. Jde o autorskou inscenaci režiséra Jakuba Čermáka a centra Johan s názvem Po tvých hrobech šlapu a groteskní komedii Hynka Skotáka v podání Městského divadla Zlín nazvaná Furianti.

Filmová sekce představí české i izraelské snímky, které reflektují především mimořádnou atmosféru konce 40. let, zlomového období pro oba státy. Diváci v Divadle hudby uvidí například série rozhovorů s lidmi, kteří v roce 1948 pomáhali s výstavbou nového židovského státu, či příběhy zahraničních pilotů, kteří v roce 1948 pomáhali bránit Stát Izrael ve válce za nezávislost. V hudební části festivalu se představí kapela Pressburger Klezmer Band s osobitou interpretací židovské lidové hudby. Více informací lze nalézt na stránkách www.muo.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)