Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konstantinopol dává ukrajinské církvi nezávislost na Moskvě

Ze světa / kir / ČTK / 11. října 2018 22:38
Konstantinopol dává ukrajinské církvi nezávislost na Moskvě

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj
Autor: patriarchate.org / Dimitrios Panagos

Kyjev/Moskva/Istanbul -

Konstantinopolský patriarchát pravoslavné církve dnes zrušil třísetletou podřízenost kyjevských prelátů vůči Moskvě a také sejmul klatbu, kterou moskevský patriarchát vyhlásil na ukrajinskou církev a její představitele. Ti toto rozhodnutí chápou jako krok k nezávislosti na Moskvě, kterou má završit sloučení tří pravoslavných církví, dosud působících v zemi. Ukrajinský prezident Petro Porošenko již církevní nezávislost uvítal. Ruská církev zareagovala rozhořčeně.

"Je to legalizace rozkolu. Konstantinopol svým počínáním překračuje červenou linii a katastrofálně porušuje jednotu světového pravoslaví," řekl agentuře TASS mluvčí moskevského patriarchy Kirilla, který stojí v čele ruské pravoslavné církve. Následky této katastrofy prý budou nenapravitelné.

Konstantinopol dává ukrajinské církvi nezávislost na Moskvě

Kyjev, v popředí Vydubycký monastýr
Autor: Wikipedia.org / Volodimir Levčuk / Wikimedia Commons

"Pán uviděl boj ukrajinského lidu za nezávislost, vyslyšel naše modlitby a ocenil naši námahu," prohlásil prezident Porošenko o získání kýžené autonomie. Zdůraznil, že autokefální (nezávislá) ukrajinská církev definitivně rozmetá "imperiální iluze a šovinistické fantazie Moskvy".

Konstantinopolský patriarchát nicméně podle agentury Interfax upřesnil, že proces udělení autonomie pokračuje, tedy ještě nebyl završen.

Kyjevský patriarcha Filaret podle médií uvedl, že postačí už jen sjednocení všech tří pravoslavných církví v zemi: ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu, ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu a ukrajinské pravoslavné autokefální církve. Filaret před novináři slíbil, že se tak stane "v nejbližší době" - a výsledkem má být i zvolení společného představitele, kterému Konstantinopol předá i příslušný dokument.

Ukrajinská větev ve snaze o úplné osamostatnění vytrvale usilovala o autonomii, dosud ale bezvýsledně. Právo udělovat církevní autonomii, neboli autokefalii, má konstantinopolský patriarcha Bartoloměj sídlící v Istanbulu. Právě on se rozhodl vyjít požadavkům Kyjeva vstříc.

Pravoslavná církev moskevského patriarchátu má na Ukrajině značný vliv, o který s ní kyjevský patriarchát usilovně soupeří. Zaujímá přitom ostře kritická stanoviska vůči Moskvě. Prezident Petro Porošenko letos na jaře přirovnal autonomii pravoslavné církve kyjevského patriarchátu k členství země v Severoatlantické alianci a Evropské unii. Obvinil Kreml, že používá církev jako nástroj svého vlivu na Ukrajině.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)