Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 75 lety byl uzavřen nacistický vyhlazovací tábor Treblinka

Ze světa / / ČTK / 18. října 2018 22:39
Před 75 lety byl uzavřen nacistický vyhlazovací tábor Treblinka

Ilustrační foto: Židovské děti po osvobození koncentračního tábora v Osvětimi
Autor: Wikipedia.org / Alexander Voroncov / Wikimedia Commons

Treblinka -

Před 75 lety, 19. října 1943, byl uzavřen nacistický vyhlazovací tábor Treblinka na východě Polska. Od příjezdu prvního transportu Židů z varšavského ghetta v červenci 1942 zde za pouhých 15 měsíců zahynulo na 870.000 lidí, ať už střelou do týla nebo v plynových komorách. Treblinka byla jedním ze tří táborů, otevřených v létě 1942 v rámci operace Reinhard, ve kterých do konce roku 1943 zavraždila německá mašinerie 1,7 milionu lidí.

Plány nacistů ale narušili v Treblince (i dalších místech smrti) vězni z obslužného tábora, kteří se v srpnu 1943 vzbouřili. Zapálili baráky a pobili několik strážných, utéci a přežít do konce války se ale podařilo jen několika desítkám z nich. Byl mezi nimi i Čech Richard Glazar, autor knihy Treblinka - slovo jak z dětské říkanky. Po povstání Němci začali tábor likvidovat, postupně prostor zaorávali a před příchodem východní fronty spálili budovy, které se v něm nacházely.

Hlavním vyhlazovacím táborem se mezitím stal tábor v Osvětimi, kde byl k vraždění již plně používán jedovatý plyn cyklon B (v Treblince nacisté ještě používali buď stlačený kysličník uhelnatý nebo výfukové plyny) a kde zahynulo 1,5 milionu lidí. Velitel Treblinky Franz Stangl po odchodu z Polska v létě 1943 vedl protipartyzánské akce v Jugoslávii, po válce se mu podařilo uprchnout a přes Sýrii se dostal do Brazílie. Koncem 60. let byl vydán do Německa, kde byl odsouzen na doživotí. Zemřel půl roku po rozsudku, v červnu 1971.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)