Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka ukončil své členství v Českém svazu bojovníků za svobodu

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 24. října 2018 21:38
Kardinál Duka ukončil své členství v Českém svazu bojovníků za svobodu

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Claude TRUONG-NGOC / Creative commons

Praha - Pražský arcibiskup Dominik Duka ukončil členství v Českém svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Podle vyjádření mluvčího pražského arcibiskupství Stanislava Zemana pro magazín Christnet tak Duka učinil dopisem napsaným předsedovi svazu Jaroslavu Vodičkovi. Zeman, ale zároveň uvedl, že přesné důvody, které kardinála vedly k ukončení členství, nezná. Na dotaz po konkrétních důvodech ukončení členství nereagoval ani ceremoniář a vedoucí sekretariátu pražského arcibiskupa Vojtěch Mátl. Podle informací našeho magazínu mělo být hlavním důvodem k tomuto kroku vyznamenání, které svaz udělil komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi.

Pamětní medaili s nápisem Za vlast a za svobodu předal Ondráčkovi minulý týden ve čtvrtek předseda svazu Jaroslav Vodička. Ocenění vyvolalo rozhořčení kvůli účasti Ondráčka na policejních zásazích proti demonstrantům v roce 1989.

Již v březnu letošního roku poděkoval Duka na svém Twitteru těm, kteří demonstrovali proti zvolení komunisty Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Děkuji všem spoluobčanům, kteří dokázali vyjít do ulic, nemlčí a řekli: dost!“ napsal tehdy.

Vstup do lidické pobočky vedené Janou Bobošíkovou

Kardinál Duka vstoupil do lidické pobočky svazu na konci roku 2015. Předsedkyní této pobočky je Jana Bobošíková, bývalá moderátorka a politička. Právě kvůli osobě Jany Bobošíkové v srpnu 2015 organizaci opustily Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová, tehdy poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. Milada Cábová v listopadu téhož roku ve věku 91 let zemřela.

„Na sklonku svých životů si nepřejeme, aby lidický odkaz byl předmětem její (Bobošíkové) politické kariéry. Přály bychom si, aby reprezentace Českého svazu bojovníků za svobodu byla převzata především mladou generací a těmi, kteří uchování památky na Lidice chápou jako službu a odkaz protiválečné lidskosti,“ uvedly tehdy v prohlášení.

Jana Bobošíková jako novinářka prošla řadou médií. Od 24. prosince 2000 byla během tzv. televizní krize ředitelkou zpravodajství ČT až do svého odvolání 9. ledna 2001. V letech 2004 až 2009 byla spolu s Vladimírem Železným zvolena za hnutí NEZÁVISLÍ do Evropského parlamentu, z hnutí později vystoupila a stala se předsedkyní strany Politika 21. Od té doby se neúspěšně ucházela o mandát v několikerých volbách, ať už do Poslanecké sněmovny či Senátu. V roce 2008 byla KSČM nominována jako kandidátka na post prezidenta České republiky pro druhou volbu, a umožnila tak zvolení Václava Klause.

V roce 2014 kandidovala ve volbách do poslanecké sněmovny jako předsedkyně strany Hlavu vzhůru – volební blok. Bobošíková neúspěšně kandidovala i na ředitelku České televize a Českého rozhlasu.

Členství nejvyššího představitele místní římskokatolické církve Arcibiskupství pražské odůvodnilo slovy: „Kardinál Dominik Duka vstoupil do Svazu českých bojovníků za svobodu na podnět předsedy plk. Vodičky, který mu doporučil vstup do organizace v Lidicích. Důvodem byla aktivita pana kardinála při iniciování procesu blahořečení lidického faráře patera Štemberky a také setkání s lidickými občany při žehnání oltářního obrazu kardinálem D. Dukou. Jeho členství v této organizaci je tedy zcela symbolické a akcentuje především církevní souvislosti s Lidicemi.“

V únoru 2016 vstoupil do lidické pobočky ČSBS také mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Inspirací pro mě bylo rozhodnutí vstupu pana kardinála a motivem vyjádření úcty k československému odboji,“ vysvětlil své rozhodnutí.

Obskurní spolek?

Český svaz bojovníků za svobodu sám sebe popisuje jako spolek, který sdružuje účastníky odboje za druhé světové války i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé po nich. Organizace vznikla v roce 1990 přejmenováním Svazu protifašistických bojovníků. Na provoz dostává šest milionů ročně ze státního rozpočtu. I letos vláda svazu přislíbila podobnou částku.

Podle České televize koncem roku 2016 opustily Český svaz bojovníků za svobodu stovky lidí. Vadilo jim údajně neprůhledné hospodaření a politizace činnosti organizace. Přes 300 jich pak vstoupilo do nově vzniklého Spolku pro zachování odkazu českého odboje. V lednu ČSBS tvrdilo, že se celkový počet jeho členů nemění. Podle zakladatelky nového spolku Gabriely Havlůjové, která byla z ČSBS vyloučena, svaz  například nehospodárně utrácel za luxusní auto nebo ples, zároveň je podle ní zpolitizovaný.

Podpora Miloše Zemana

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička 17. ledna 2013 založil také Vlastenecké fórum pro Miloše Zemana, jehož cílem bylo, „aby se aktivně zapojilo do předvolebního klání o post prezidenta naší země a získalo hlasy pro Miloše Zemana“. Zeman v roce 2013 Jaroslavu Vodičkovu udělil medaili za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů. O tři roky později získal medaili od svazu Zeman.

Vodička byl také veden jako tajný agent Veřejné bezpečnosti s krycím jménem JOSEF.

Předseda svazu Vodička Duku osobně veřejně podpořil, například v souvislosti s tématem uprchlíků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)