Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Trutnov si znovu připomene vypálenou synagogu. Město opravuje její pozůstatky

Kraje: Královéhradecký / / Vlastní zpráva / 31. října 2018 13:29
Trutnov si znovu připomene vypálenou synagogu. Město opravuje její pozůstatky

Synagoga v Trutnově
Autor: Wikipedia.org

Trutnov -

Trutnovská radnice letos investuje do oprav pozůstatků bývalé synagogy přibližně 1,4 milionu korun. Práce začaly počátkem října a hotovo by mělo být do konce listopadu, řekla ČTK mluvčí radnice Michaela Dědková. Jde o první etapu oprav pozůstatků synagogy v ulici Na Struze. Příští rok by měla přijít na řadu druhá etapa, která se bude týkat mobiliáře a finálních úprav prostranství.

Synagoga v ulici Na Struze byla postavena na konci 80. let 19. století a byla zničena v roce 1938. Ze synagogy se dochovaly jen základy, které postupem času zarostly zelení. Před dvaceti lety dalo město udělat základní úpravu prostranství a umístit žulový pomník připomínající synagogu. Od té doby místo opět zarostlo. "Synagoga stála pod lesoparkem vedle dnešní speciální mateřské školy. Během Křišťálové noci byla vypálena, letos od této strašlivé události uplyne 80 let. Rozhodli jsme se zde vytvořit pietní a důstojné místo a zachovat jej budoucím generacím," uvedl starosta Ivan Adamec (ODS).

Od 7. listopadu pak synagogu v Trutnově připomene  i festival Devět bran. Kromě plakátovaných pořadů budou ještě ekumenické bohoslužby v evangelickém kostele a pietní setkání na místě vypálené synagogy v neděli 11. listopadu, a to od 10:00 a 12:00, obé s Achabem Haidlerem. Akce svátku česko německo židovské kultury se odehrají od 8. do 12. listopadu s podporou Královéhradeckého kraje. Koná se v době výročí Křišťálové noci již po patnácté.



 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)