Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slatiňany upravují bývalý evangelický hřbitov na pietní místo

Kraje: Pardubický / / ČTK / 31. října 2018 13:23
Slatiňany upravují bývalý evangelický hřbitov na pietní místo

Ilustrační foto: brána evangelického hřbitova v Daňkovicích
Autor: Daniel Bartoň

Slatiňany -

Město Slatiňany upravuje pozapomenutý, poničený a nevyužívaný evangelický hřbitov v polích mezi místní částí Kunčí a obcí Orel. Bude mít podobu pietního místa k zastavení, odpočinku a zamyšlení, pohřbívat se na něm už nebude. Obnovu si přáli obyvatelé Kunčího, řekl ČTK starosta Ivan Jeník.

"Na místo se vrátí i některé náhrobky původních vlastníků. Rodiny je měly uschované doma," uvedl Jeník.

Radnice si pro úpravy nechala zpracovat studii od architektonické kanceláře Med Pavlík architekti. Podle ní se zakonzervuje kamenná obvodová zeď, která bude mít jen zhruba půl metru výšky. Na hřbitov se bude vstupovat symbolickou branou, v centrální ose prostoru bude vztyčen kalich. Znovu se postaví povalené náhrobní kameny, vydláždí se přístupová cesta, kterou bude lemovat po jedné straně stromořadí, ke vstupu se umístí lavičky. Místo bude volně přístupné.

Evangelický hřbitov byl založen v roce 1786. Naposledy se na něm pohřbívalo 28. října 1953, v prosinci 2005 byl hřbitov se souhlasem krajského úřadu zrušen.

Město na úpravy získalo asi 70.000 korun z dotace, většina peněz ale půjde z jeho rozpočtu. Celkové náklady dosáhnou přibližně 900.000 korun včetně DPH. Opravy by měly skončit během listopadu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)