Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

M. Třebová po mimosoudní dohodě pokračuje v opravách kláštera

Kraje: Pardubický / / ČTK / 31. října 2018 13:22
M. Třebová po mimosoudní dohodě pokračuje v opravách kláštera

Moravská Třebová
Autor: Wikipedia.org

Moravská Třebová -

 Moravská Třebová do konce roku dokončí opravy pavilonů C a D domova pro seniory v areálu bývalého kláštera. Příští rok chce pokračovat s dalšími úpravami objektů. Městu to umožnila nedávná mimosoudní dohoda s Kongregací sester Neposkvrněného Početí Panny Marie III. řádu svatého Františka z Assisi. Díky ní nehrozí navrácení bývalého kláštera řeholnímu společenství.

"Kdyby město o areál přišlo, muselo by vracet dotaci na opravy pavilonů téměř 40 milionů korun," řekl ČTK starosta Miloš Izák (ČSSD). Další etapy oprav už bude město dělat jen za svoje peníze.

Zastupitelé Moravské Třebové schválili mimosoudní narovnání s kongregací, neboť hrozilo, že soud zruší převod areálu ze státu na město, který se uskutečnil před osmi lety. Kongregace požadovala jako kompenzaci 15 milionů korun, později svůj nárok snížila na polovinu rozloženou na tři splátky. Klášterní budovy mají hodnotu mnohonásobně větší.

Získané peníze kongregace zčásti použije na opravy církevních památek na Svitavsku. Jejich výběr budou mít na starost odborníci. "Nejde nám jen o opravy budov, ale i o podporu duchovního života. Doufám, že se shodneme s farností na nějakých projektech," řekla ČTK generální představená kongregace Vojtěcha Zikešová.

Řeholní společenství si také vymínilo využívání kaple na nádvoří kláštera. Jednou měsíčně se v ní konají modlitební setkání otevřená i pro klienty domova pro seniory, podle Zikešové by se v ní mohly pořádat i kulturní akce.

Počátky kongregace sahají v Moravské Třebové do roku 1843. Klášter se začal rozvíjet od poloviny 50. let 19. století. Rozsáhlou budovu ve Svitavské ulici nyní město využívá pro domov pro seniory a pečovatelskou službu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)