Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Neovlivní.cz: V cizině byl dopaden stíhaný bývalý pražský imám

Domácí zpravodajství / juml / ČTK, red. / 7. listopadu 2018 22:45
Neovlivní.cz: V cizině byl dopaden stíhaný bývalý pražský imám

Repro titulní strany MF Dnes z úterý 23. ledna 2018

Praha - Policejní speciální složky vypátraly v zahraničí bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, který je obviněn z podpory terorismu a loni opustil Česko. Napsal to dnes server Neovlivní.cz s odvoláním na důvěryhodné bezpečnostní zdroje. Shehadeh by měl být v nejbližších dnech transportován do České republiky. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej řekl ČTK, že podávání informací v této věci má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze. Jeho vyjádření ČTK zjišťuje.

Bývalý pražský imám se ocitl v hledáčku tuzemských tajných služeb a policie už před lety kvůli obavám z radikalizace. Podezření vyvolala například výzva určená jeho souvěrcům, aby se neúčastnili akce proti terorismu spolu s křesťany. Z podpory terorismu byl obviněn před rokem poté, co jeho bratr a švagrová vycestovali do Sýrie, kde se údajně účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy. Imám jim podle obvinění pomáhal. Muži s palestinskými kořeny se narodili v Praze.

Policie obvinění bývalému imámovi nestihla předat před jeho zmizením, pátrala ale po něm, píše server. "Už ho našli, byl zadržen a v nejbližších dnech bude převezen do Prahy," cituje Neovlivní.cz svůj zdroj. Kde a jak byl zadržen, není podle serveru zatím známo.

Někdejší pražský imám Shehadeh studoval v Saúdské Arábii. Po návratu byl zvolen pražskými muslimy do čela Muslimské obce v Praze a zároveň byl dosazen do pozice imáma pražské mešity. Odtud před čtyřmi lety kvůli vzájemným sporům odešel. Další zástupci muslimské komunity se pak od něj veřejně distancovali. Shehadeh po rozkolu v domovské obci krátce pobýval na Slovensku, před svým odchodem z Česka se vrátil zpět do Prahy, píše server. Deník MF DNES pak otiskl zprávu o hledání bývalého imáma, krátce před druhým kolem prezidentských voleb, přesto, že muž byl v té době hledán již půl roku. Zveřejnění zprávy vyvolalo spekulace o snaze ovlivnit volby.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)