Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Chrámu sv. Víta bude benefice pro nové varhany

Kraje: Praha / / ČTK / 16. listopadu 2018 9:51
V Chrámu sv. Víta bude benefice pro nové varhany

Ilustrační foto: pohled do chóru svatovítské katedrály
Autor: Wikipedia.org / Aconcagua / Creative Commons

Praha -

Ve svatovítské katedrále se  uskuteční benefiční koncert pro nové varhany. Jeho návštěvníci poprvé uvidí podobu budoucích varhan a také budou mít možnost slyšet poprvé jejich zvuk. Ve španělské dílně na ještě ne zcela hotové varhany u příležitosti 100. výročí vzniku Československa zahrál varhaník Pavel Černý českou a slovenskou hymnu a záznam dnes zazní v katedrále. Koncert bude spojen s modlitbou za oběti totalitních režimů.

Na koncertě vystoupí Plzeňská filharmonie a zpívat budou Ivan Kusnjer, Miroslav Žbirka a Anna Čtvrtníčková. Na varhany zahrají hlavní varhaník chrámu sv. Víta Josef Kšica a varhanice a skladatelka Katta společně s folklorním souborem Hradišťan.

Ve čtvrtek organizátoři výstavby nových varhan představili jejich podobu. Navrhl ji designér Peter Olah, který mnoho let pracuje v automobilovém průmyslu. Inspiroval se tvarem Panské skály mezi Novým Borem a Kamenickým Šenovem, v regionu spojeném s výrobou skla. Sklo se také pro konečnou podobu nástroje použije.

Čedičové skále se přezdívá kamenné varhany. Když skála v zimě zamrzne, mezi pomyslnými píšťalami se vytvoří krystalické tvary, které Olaha inspirovaly.

Nástroj vzniká ve španělské dílně zkušeného výrobce Gerharda Grenzinga. Po dokončení všech součástí nástroje a vyzkoušení jeho zvuku budou varhany převezeny v roce 2020 do katedrály, aby v pozdním jaru poprvé zahrály v pražském chrámu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)