Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Prahy přiletí nový papežský nuncius

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 17. listopadu 2018 0:13
Do Prahy přiletí nový papežský nuncius

apoštolský nuncius arcibiskup Charles Daniel Balvo
Autor: www.cirkev.cz

Praha -

Nový apoštolský nuncius pro Českou republiku arcibiskup Charles Daniel Balvo přijede do Prahy příští týden. Ve čtvrtek 22. listopadu ho na Letišti Václava Havla přivítá pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.  Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán. Sedmašedesátiletý Balvo, rodák z New Yorku, v minulosti působil jako rada Apoštolské nunciatury v České republice. Na nového zástupce Vatikánu se v Česku čeká také proto, že začne vybírat kandidáty na možného nástupce Duky v pozici pražského arcibiskupa.

Vybere ho Vatikán, nuncius by měl papeži poskytnout několik návrhů možných kandidátů, o nichž získá informace v místě působení.

Duka letos dosáhl věku 75 let, po němž církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Papež František ho sice na jaře vyzval, aby ve funkci setrval, avšak s dovětkem "dokud nebude stanoveno jinak". V církevních kruzích se proto hledá Dukův nástupce. Spekuluje se o královéhradeckém biskupovi Janu Vokálovi a litoměřickém biskupovi Janu Baxantovi či o mladších, současném plzeňském biskupovi Tomáši Holubovi nebo českobudějovickém biskupovi Vlastimilu Kročilovi.

Charles Daniel Balvo se narodil 29. června 1951. Na kněze byl vysvěcen 6. června 1976 v New Yorku. Vystudoval kanonické právo. Do diplomatických služeb Vatikánu vstoupil 1. března 1987, působil postupně v diplomatických zastoupeních v Ghaně, Ekvádoru, Chile, v České republice, Jordánsku a Litvě.

V dubnu 2005 byl jmenován apoštolským nunciem na Novém Zélandu, Cookových ostrovech, ostrově Fidži, Marshallových ostrovech, Kiribati, ve Federativních státech Mikronésie, Nauru, Palau, na ostrově Samoa, Tongu a Vanuatu a apoštolským delegátem Oceánie. O osm let později byl jmenován apoštolským nunciem v Keni a stálým pozorovatelem Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a pro lidská sídla (UN-Habitat). Koncem roku 2013 byl jmenován apoštolským nunciem v Súdánu.

Letos kvůli dovršení 75 let na pozici nuncia v Praze skončil Giuseppe Leanza, který v Česku působil od roku 2011. V březnu mu prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka, druhé nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Leanza řád dostal podle Hradu za vynikající zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)