Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Během bohoslužby zazněla omluva obětem sexuálního zneužívání v katolické církvi

Domácí zpravodajství / mv / Vlastní zpráva / 19. listopadu 2018 9:07
Během bohoslužby zazněla omluva obětem sexuálního zneužívání v katolické církvi

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com / kheinz46

Praha - Omluva obětem sexuálního zneužívání spáchaného spolubratry kněžími nebo řeholníky zazněla z úst kněze a nemocničního kaplana Marka Františka Drábka při bohoslužbě za oběti sexuálního zneužívání v dětství, která se včera konala v pražském kostele sv. Karla Boromejského. Po bohoslužbě byli její účastníci pozváni do přilehlého sálu, kde kněz Marek František Drábek a sestra Theresien Martina Bartoňová stručně představili problematiku sexuálního zneužívání. Mimo jiné zaznělo, že s ohledem na statistiky zneužitých v dětství je velmi pravděpodobné, že se v okolí s těmito lidmi setkáváme. Proto je velmi důležité, mít tuto skutečnost na paměti a téma nezlehčovat.

Zveřejněné statistiky zároveň ukazují, že křivých obvinění bývá velmi malé procento, takže první reakcí na vznesené obvinění by nemělo být jeho zlehčování nebo odmítání. Taková reakce lidí z okolí oběti jen dále zraňuje, což v diskusi potvrdil Jiří Kylar, který promluvil o své zkušenosti se sexuálním zneužívání knězem.

Podobné bohoslužby se uskutečnily také v Plzni a v Chebu. 18. listopad se od roku 2015 připomíná jako Evropský den na ochranu dětí proti sexuálnímu vykořisťování a pohlavnímu zneužívání. Tato připomínka souvisí s realizací Úmluvy Rady Evropy o ochraně dětí proti sexuálnímu vykořisťování a pohlavnímu zneužívání, která byla přijata 12. července 2007 na jednání Výbory ministrů Rady Evropy v Lanzarote, odsud Úmluva z Lanzarote (Lanzarote Convention). Úmluvu podepsalo všech 47 států Rady Evropy, 44 z nich jí i ratifikovalo (tj. kromě Irska, Arménie a Ázerbájdžánu). Česká republika úmluvu podepsala 17. července 2014, ratifikována byla 2. května 2016 s platností od 1. září 2016. Úmyslem úmluvy je předcházet a potírat sexuální vykořisťování a pohlavní zneužívání dětí, chránit jejich práva a podporovat národní a mezinárodní spolupráci proti sexuálnímu vykořisťování a pohlavnímu zneužívání dětí.


Sexuální zneužívání se zdá být systémovým hříchem církve – Rozhovor s Markem Františkem Drábkem o boji proti pohlavnímu zneužívání a o doprovázení jeho obětí

 

Text přímluv, které zazněly při bohoslužbě:

Úvod

Církev je naším životním prostorem a naším domovem. Ve spojení se všemi, pro které se stala místem zranění, a v důvěře v Boží milosrdenství se modleme: Pane, smiluj se.

Za univerzální církev:

– Prosme za církev, aby byla společenstvím, které nezraňuje, ale kde dochází k uzdravení a obnově; aby byla schopna přiznat chyby, konat pokání a přijmout odpuštění a uzdravení od Krista. -Prosme za našeho papeže Františka, aby nepolevil v boji za ochranu zraňovaných, utlačovaných a znásilňovaných; a aby měl od Boha sílu rozkrývat utajované bezpráví a napravovat promlčené křivdy.

Za svět:

– Prosme za ty, kdo se nad církví pro skandály jejích služebníků pohoršili, aby nebyli připraveni o setkání s radostnou zvěstí evangelia.

Za oběti:

– Prosme za zraněné a zneužívané, aby jim Pán dal do srdce svůj pokoj a sílu a uzdravení, aby mohly povstat k plnosti života, kterou nám nabízí Kristus.

– Prosme za ty, kdo se rozhodli ukončit svůj život, protože pro ně bylo příliš těžké nést následky zneužívání, aby zakusili milosrdenství a něhu Boží uzdravující náruče.

Za agresory:

– Prosme za ty, kteří porušují Boží zákon, aby dokázali nahlédnout do svého srdce a najít svobodný a otevřený vztah k Bohu, k sobě samým i ke svým bližním a aby našli odvahu se omluvit a přijmout zodpovědnost za své činy.

– Prosme za ty, kteří zneužívají své postavení a svěřenou moc a manipulují svědomím druhých, aby změnili smýšlení a přistupovali k druhým s respektem a úctou.

Za místní církev:

– Prosme za naši českou církev, abychom tvořili živé společenství, které dokáže naslouchat obětem a také si přiznat vlastní selhání a hříchy a abychom společně s ostatními lidmi dobré vůle v naší zemi spolupracovali na proměně vztahu k obětem sexuálního zneužívání, která bude naplněním Kristovy touhy, abychom nesli břemena jeden druhého.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)