Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Červená středa podpoří pronásledované pro víru

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 26. listopadu 2018 22:52
Červená středa podpoří pronásledované pro víru

Logo akce Červená středa

Česká republika - 28. listopadu se bude poprvé konat Červená středa (Red Wednesday) i v České republice. Iniciativa připomíná osoby pronásledované po celém světě pro jejich víru. Symbolem je rozsvícené červené světlo.

V Česku akci podporuje Ekumenická rada církví spolu s Českou biskupskou konferencí a Federací židovských obcí. Pražský program startuje v budově Karolina (Ovocný trh 5, Praha 1) od 15.00 hodin. Koná se tu konference „Úloha náboženství a církví ve společnosti“ a prezentace zprávy o pronásledování křesťanů za rok 2017. Od 17.30 potom následuje křesťansko-židovská modlitba za pronásledované a od 18.00 vychází od Karolina průvod s červenými svíčkami přes Staroměstské náměstí ke Staronové synagoze.

Veřejně se může zapojit každý. Třeba společnými ekumenickými modlitbami, čtením textů, rozsvícením červených světel (svíček, lampionů apod.), případně nasvícením kostelů nebo významných budov  červeným světlem. Fotografie z akce lze sdílet na www.facebook.com/cervenastreda s hashtagem #RedWednesday.

Prahou ve středu večer prošel průvod

Průvod několika desítek lidí kolem červeně nasvícených kostelů a synagogy v centru Prahy připomněl včera vpodvečer věřící pronásledované pro své náboženské přesvědčení. Češi se poprvé připojili k celosvětové iniciativě Červená středa. Vizuálním symbolem akce je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících pro víru.

Věřící se sešli v pražském Karolinu na křesťansko-židovské modlitbě, kterou vedl kardinál Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví Daniel Ženatý a rabín Ron Hoffberg. Poté s červenými svíčkami obešli kostel sv. Havla, staroměstský kostel sv. Mikuláše a Staronovou synagogu. "Duchovně se tak propojíme s křesťany a pronásledovanými v celém světě," zahájil průvod biskup Václav Malý.

Průvod se u každé z církevních budov zastavil a lidé se pomodlili. Připomněli si například pronásledování křesťanů v Sýrii nebo tisíciletou převážně tragickou historii Židů v Praze. Před Staronovou synagogu na závěr položili červené lampičky a svíčky.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)