Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hnutí pro život ČR: asistovaná reprodukce má nízkou úspěšnost. Léčba neplodnosti se prý nenabízí

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 30. listopadu 2018 10:27
Hnutí pro život ČR: asistovaná reprodukce má nízkou úspěšnost. Léčba neplodnosti se prý nenabízí

Ilustrační foto: schéma postupu asistované reprodukce
Autor: Wikipedia.org

Česká republika - Léčba příčin neplodnosti párů u gynekologů a urologů podle Hnutí pro život ČR již prakticky zcela ustoupila technikám asistované reprodukce. Podle stránek řady klinik zabývající se asistovanou reprodukcí ale není jasné, jak k takovým závěrům Hnutí pro život ČR dospělo. Kliniky přesně prezentují, jak se snaží lečit a diagnostikovat neplodnost jak u žen, tak u mužů.

Z aktuálních statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplývá, že v roce 2016 se prostřednictvím technik asistované reprodukce narodilo 4 504 dětí, z nichž 48 % prošlo procesem zmrazení. Průměrná úspěšnost porodit dítě z jednoho cyklu byla  podle HPŽ ČR 11 %, nicméně kliniky ale uvádí i 40% úspěšnost. Graf v článku pod rozhovorem portálu Seznam.cz o asistované reprodukci udává 22% úspěšnost u žen do 34 let a velmi klesající u žen vyššího věku. I přes vysoké náklady asistované reprodukce z veřejného zdravotnictví není podle Hnutí pro život ČR párům, které nemohou počít dítě, nabízena léčba příčin neplodnosti. Toto tvrzení je ale v rozporu s prezentací kliniky Repromeda o léčbě a diagnostice neplodnosti. 

Terénní gynekologové nemají podle Hnutí vydané doporučené postupy diagnostiky a léčby příčin neplodnosti. Stanovisko k tomuto tvrzení magazin Christnet zjišťuje u několika oslovených klinik a gynekologů. Neexistují prý standardizovaná vyšetření a postupy, které musí gynekolog nabídnout pacientce v případě, že se na něj obrátí s problém neplodnosti. U mužů je spermiogram v centrech asistované reprodukce interpretován jako "vstupenka k asistované reprodukci", přestože urologové mají doporučené postupy léčby hlavních příčin neplodnosti u mužů a tato léčba je nesrovnatelně levnější než asistovaná reprodukce.

Léčbu příčin neplodnosti nabízí například brněnské Centrum naděje a pomoci, které udává úspěšnost léčby a následné porodnosti 80 %. Podle Hnutí pro život ČR současná legislativa chrání především poskytovatele asistované reprodukce. Centrum pronatální diagnostiky Pronatal ale prezentuje na svých stránkách platnou legislativu, kde prezentuje práva a možnosti párů k přístupu k asistované reprodukci, z kterým na první pohled prioritní výhody pro centra reprodukce nevyplývají.

V České republice bylo v roce 2016 registrováno 41 center asistované reprodukce, z nichž 35 vlastnily soukromé subjekty, pět působilo v rámci fakultních nemocnic a jedno v pražském ÚPMD. Významnou část soukromých center vlastní svěřenský fond Andreje Babiše a společnost NEAC International se sídlem na Kypru, dodává Hnutí pro život ČR ve své zprávě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)