Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 75 lety bylo založeno katolické Hnutí fokoláre

Ze světa / / ČTK, mn / 6. prosince 2018 18:42
Před 75 lety bylo založeno katolické Hnutí fokoláre

Chiara Lubichová, zakladatelka Hnutí fokoláre
Autor: Wikipedia.org / Massimo Finizio / Creative Commons

Trento (Itálie) -

Před 75 lety, 7. prosince 1943, založila Italka Ciara Lubichová v severoitalském Tridentu katolické Hnutí fokoláre. Jejím prvotním cílem tehdy bylo pomáhat bližním a nyní se snaží o "uspořádání lidské rodiny narušené násilím, sociální nerovností a kulturní nerovnováhou". Počátky hnutí sice leží v katolické církvi, ale rozšířilo se mezi křesťany po celém světě. Hlavní hodnotou, kterou fokolaríni vyznávají, je život v lásce a přátelství napříč různými vyznáními a církvemi jako předzvěst jejich budoucí jednoty.

Italsky "focolare" znamená rodinný krb, ohniště. Hnutí ovšem používá názvy dva. Tím druhým je "Opera di Maria", Dílo Mariino. Název vychází podle stránek hnutí z této myšlenky: "Jako se Ježíš narodil z Panny Marie, tak i jeho "narození" mezi členy Hnutí je dílem Mariiným, protože se snaží svým životem napodobovat Mariin život a tak vytvářet podmínky pro Kristův zrod uprostřed nich." Hnutí má přes 100.000 členů, miliony sympatizantů a působí ve více než 180 zemích světa. Zakladatelka a dlouholetá prezidenta hnutí Chiara Lubichová zemřela v březnu 2008 ve svých 88 letech. Její nástupkyní se stala Italka Maria Voceová (81).

V bývalém Československu se Hnutí fokoláre začalo rozvíjet v průběhu šedesátých let. K hnutí fokolarínů se v Česku hlásí mimo jiné kardinál Miloslav Vlk. Zakladatelem a duchovním otcem Hnutí fokoláre v česku byl katolický kněz Karel Pilík.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)