Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ukrajinské pravoslaví se má v polovině prosince sjednotit. Výsledek je kvůli Moskvě nejistý

Ze světa / / ČTK / 6. prosince 2018 18:39
Ukrajinské pravoslaví se má v polovině prosince sjednotit. Výsledek je kvůli Moskvě nejistý

Ilustrační foto: Pravoslavný kněz vyjadřující podporu demonstrantům během střetů v Kyjevě v roce 2014
Autor: Unframe.com / Mstyslav Chernov / Creative Commons

Kyjev -

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že v polovině prosince se v Kyjevě uskuteční církevní sněm, který má sjednotit všechny tři pravoslavné církve působící v zemi. Výsledek sněmu má umožnit konstantinopolskému patriarchátu vyhlásit vytvoření nové ukrajinské církve, nezávislé na Moskvě. Vedení jedné z církví, která zůstává loajální k moskevskému patriarchátu, nicméně dalo najevo, že se sjednocování nezúčastní.

"Jsem rád, že mohu oznámit datum sjednocujícího sněmu, který má vyhlásit vytvoření autokefální (samostatné) pravoslavné církve na Ukrajině. Tento sněm potvrdí stanovy naší nové církve a vybere jejího nejvyššího představitele. Sněm se uskuteční 15. prosince v katedrále svaté Sofie, která po staletí byla centrem ukrajinského náboženského života," prohlásil prezident podle listu Ukrajinska pravda.

Porošenko zdůraznil, že odpovědnost nyní leží na prelátech jednotlivých církví, aby se sjednotili a zvolili představitele, který pojede do Istanbulu pro doklad potvrzující autokefálnost (samostatnost) ukrajinské církve.

Dodal, že konstantinopolský patriarcha Bartoloměj mu sdělil, že na tento sněm pozval představitele z Ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu, Ukrajinské autokefální pravoslavné církve a Ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu.

Pravoslavná církve moskevského patriarchátu sjednocování nepřijímá. Podle Porošenka Kreml vyvolává sektářské násilí

Právě poslední jmenovaná církev na Ukrajině disponuje největším počtem farností. Ta již oznámila, že se sjednocování nezúčastní, protože se prý neuskutečňuje v souladu s církevním právem, a protože se obává, aby nezpůsobilo ještě větší rozkol mezi církvemi a věřícími.

"Moskevský patriarchát nám nebude diktovat své podmínky. Nedovolíme Kremlu rozněcovat sektářské násilí," prohlásil Porošenko, který podle agentury AP učinil z ukrajinské církve jedno z hlavním témat oficiálně dosud nezahájené kampaně za své znovuzvolení v březnových volbách.

Porošenko ujišťuje, že věřící si nadále budou moci svobodně vybrat svou církev. "Nikdo nebude nikoho k ničemu nutit," řekl šéf státu, zatímco ruská církev opakovaně vyjadřuje obavy z odebírání kostelů a klášterů, hlásících se k moskevskému patriarchátu.

Ukrajinští policisté a agenti tajné služby SBU v posledních dnech prohledávali kostely a domovy několika prelátů z církve podřízené Moskvě, prý kvůli podezření z "porušování rovnosti občanů". SBU dnes oznámila, že při těchto prohlídkách odhalila síť organizovaně šířící materiály, které rozněcují náboženskou nesnášenlivost. Agenti podle agentury Interfax konkrétně zabavili 75 výtisků brožurky o postoji církve ke státu a k operaci proti proruským separatistům na východě Ukrajiny. Podle církevního právníka si vyšetřovatelé předvolali k výslechu dvě desítky duchovních, podezřelých z vlastizrady a náboženské nesnášenlivosti.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou nyní ještě více napjaté poté, co je minulý měsíc zhoršil incident v Kerčském průlivu. Tam se Rusové zmocnili tří lodí ukrajinského vojenského námořnictva a jejich posádky zajali. Při tomto incidentu Rusové stříleli na Ukrajince a tři z nich zranili.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 52)