Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu odhalili obří vánoční sochy z písku, tvořil je i Čech

Ze světa / juml / ČTK / 7. prosince 2018 21:44
Ve Vatikánu odhalili obří vánoční sochy z písku, tvořil je i Čech

ilustrační foto: Bazilika sv. Petra ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Ben Mitchell / Creative Commons

Vatikán - Na Svatopetrském náměstí dnes zástupci katolické církve slavnostně odhalili vánoční výzdobu, kterou kromě tradičního stromu tvoří i betlém z písku, na jehož tvorbě se podílel také český umělec Radovan Živný. Obří reliéf s výjevem narození Ježíše Krista a klanění tří králů vznikl ze 700 tun písku za dva týdny. Papež František dnes umělcům za vytvoření betlémské scény poděkoval a řekl, že jejich dílo díky zvolenému materiálu upomíná na prostotu, nepatrnost a křehkost, kterou se Bůh prokázal při narození svého syna.

"Děkuji těm, kdo spolupracovali na těchto znameních Vánoc, zejména čtyřem sochařům z různých zemí, kteří vytvořili betlém," řekl dnes během audience papež.

Česká sekce Radia Vaticana připomněla, že reliéf z písku dovezeného ze severoitalského Jesola tvořili kromě Živného ještě Ilja Filimoncev z Ruska, který je autorem návrhu a vytesal hlavní část sousoší - svatou rodinu s Ježíšem, a Susanne Ruslerová z Holandska, která ztvárnila adoraci pastýřů. Český sochař vytvořil scénu klanění tří králů. Producentem projektu byl Američan Rich Varano.

Slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu a odhalení betlému v podvečer v centru Vatikánu přihlíželo několik tisíc lidí. Betlém, který je před případnými rozmary počasí chráněn střechou a stahovacími závěsy, na místě zůstane do 13. ledna.

Český sochař Živný pochází ze Žďáru nad Sázavou a na práci s pískem se specializuje. Česko se ale na oslavách Vánoc v srdci katolické církve podílelo několikrát už dříve. Například v roce 2013 na Svatopetrském náměstí svítil strom pokácený nedaleko Folmavy na Domažlicku. V roce 1999 Česko věnovalo Vatikánu vánoční smrk z Beskyd.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)