Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyloučil ze skupiny svých poradců dva kardinály

Ze světa / juml / ČTK / 13. prosince 2018 17:28
Papež vyloučil ze skupiny svých poradců dva kardinály

Kardinál George Pell
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František vyloučil z řad svých poradců australského a chilského kardinála, kteří jsou zapleteni do skandálů kolem sexuálního obtěžování. Včera o tom informovala agentura Reuters.

Oznámení se týká australského kardinála George Pella, který je obviněn ze sexuálního zneužívání v minulosti a který bude čelit ve své zemi soudnímu procesu. Sedmasedmdesátiletý Pell, který byl doposud označován za třetího nejvýše postaveného muže Vatikánu, veškerá obvinění odmítá.

Druhým vyloučeným je chilský kardinál Francisco Javier Errázuriz, který je podezřelý, že kryl sexuální a psychické zneužívání mladistvých páchané jedním z chilských katolických kněží.

Oba muži byli členy rady devíti kardinálů, které zvolil papež František za své poradce pro reformu římské kurie.

Francisco Javier Errázuriz (85) - Chilský kardinál, kterého papež František vyloučil z řad svých poradců, je podezřelý, že kryl sexuální zneužívání mladistvých páchané jedním z chilských kněží. Errázurize zažalovali tři muži, kteří byli v minulosti zneužíváni knězem Fernandem Karadimou. Kromě Errázurize tito muži zažalovali kvůli krytí zneužívání i arcibiskupa Ricarda Ezzatiho a další. Jako důkazní materiál v kauze slouží dopis, který Errázuriz v roce 2009 napsal tehdejšímu papežskému nunciovi v Chile Giuseppemu Pintovi a ve kterém napsal, že se mu donesla obvinění vůči Karadimovi, ale že se rozhodl to nevyšetřovat.

George Pell (77) - Dosavadního hlavního finančního poradce papeže Františka loni v červnu australská policie obvinila ze sexuálního zneužívání dětí. Soud se začal případem zabývat v květnu. Podle médií Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce od 70. do 90. let. Pellovu pověst dlouhodobě poškozovala už obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup v Melbourne a později v Sydney. Papež František Pella vyloučil z řad svých poradců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)