Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zdanění státních náhrad církvím prošlo do závěrečného hlasování, přinášíme výběr výroků politiků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. prosince 2018 17:51
Zdanění státních náhrad církvím prošlo do závěrečného hlasování, přinášíme výběr výroků politiků

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Creative Commons

Praha - Sněmovna dnes posunula do závěrečného schvalování předlohu poslanců KSČM o zdanění peněžitých náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích. Hlasování by se mohlo uskutečnit na schůzi, která začne ve druhé polovině ledna. Novela bude čelit ve sněmovním finále návrhu na zamítnutí, který podala TOP 09.

Zdanění náhrad patří k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Druhé čtení předlohy poslanci dokončili po více než pětihodinové debatě na dnešní mimořádné schůzi, jejíž konání podpořili ještě poslanci SPD. Předtím dolní komora třikrát druhé čtení nedokončila, i kvůli dlouhým projevům kritiků zdanění.

"Co bylo státem ukradeno, by mělo být navráceno," zdůraznil poslanec TOP 09 Dominik Feri, který se k návrhu na zamítnutí novely formálně přihlásil. Poslanec Marek Benda (ODS) chce posunout účinnost zdanění na 1. ledna 2021. Odpůrci tvrdí, že předloha KSČM je protiústavní. Proto chtějí, aby ji v případě přijetí mohl Ústavní soud posoudit ještě předtím, než na církve dopadne.

"Zvláštní právní stát, kde právo je na straně zlodějů," konstatovala nad komunistickým návrhem Pavla Golasowská (KDU-ČSL). Občanský demokrat Petr Beitl mluvil o pokračování komunistické války proti církvím. "Tady na tom zákoně, na jeho podpoře a konečném hlasování se neukáže nic jiného než to, kolik v této Sněmovně máme bolševiků ať už v jakékoliv straně, prohlásila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zastánci zdanění argumentují zejména údajným nadhodnocením finančních náhrad daných zákonem o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi, jak byl schválen navzdory obstrukcím levice před šesti lety za vlády Petra Nečase (ODS). Podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) byl výpočet náhrad stanoven účelově. Rovněž podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka jde o jejich výpočet. "Debata není o tom, jestli má být vrácen majetek, který byl ukraden. Na tom se shodneme všichni," zdůraznil.

Piráti volali po rozboru, který by nadhodnocenost potvrdil, nebo vyvrátil. Podle Leo Luzara (KSČM) i dalších poslanců reálná studie neexistuje. Pokud by se ale podle Luzara provedl výpočet podle známých cen pozemků, vyšla by jiná čísla, než jaká jsou v restitučním zákonu. Podporovatelé novely také tvrdí, že zákon vytvořil v restitucích nerovnost, když ostatní restituční normy byly jen o zmírnění majetkových křivd, které vznikly za komunistické totality po roce 1948.

Stát by zdaněním mohl podle zdůvodnění KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím podle zákona a následně uzavřených smluv posílá. Novela by nebyla účinná zpětně. Církve by podle předkladatelů musely nově zahrnovat státní náhrady do zdanitelných příjmů.

 

Přehled výroků ke sněmovnímu projednávání o zdanění státních náhrad církvím

Ondřej Benešík (KDU-ČSL): "Když už si tady říká, kdo chce, co chce, tak já bych chtěl říci, že nejede dálnice, že tam stojí tisíce lidí dlouhé hodiny a že kamioňáci odpočívají přímo na dálnici. A my tady řešíme tento problém. Já tedy nevím, co je urgentnější. Pan ministr tady evidentně není, tak já doufám, že si to užívá na D1 jako tisíce dalších řidičů."

Pavel Kováčik (KSČM): "Kdybychom byli, pane kolego Benešíku, věděli, že tomu zákonu budete bránit jakýmkoli způsobem včetně toho, že necháte nasněžit, aby se nemohli poslanci a poslankyně dostat po dálnici D1 na jednání, tak bychom pro svolání této schůze zvolili jiný termín, kdy sněžení nehrozí."

Tomio Okamura (SPD): "Miliardový dar spolku, který má celostátně zhruba tolik členů, co má pár krajských organizací SPD anebo Svaz včelařů, si skutečně žádá veřejnou debatu."

Petr Fiala (ODS): "Komunisté, když už došlo k nějaké nápravě, tak mají tu odvahu, tu, s prominutím, drzost zasahovat znovu do toho zákona nějakým způsobem, to velmi složitě nalezené nalézání spravedlnosti nějakým způsobem korigovat."

Jiří Mašek (ANO): "Polsko řešilo vyrovnání s církvemi ve výši 1000 korun na občana, Maďarsko ve výši 1500 korun na občana a v České republice vyrovnání s církvemi přesahuje částku 10.000 korun na občana. Občané nejvíce ateistického státu v Evropě byli po zásluze potrestáni."

Miroslav Grebeníček (KSČM): "Architekti takzvaných církevních restitucí to skutečně přepálili. Navíc jim až neuvěřitelně ujela ruka. Andrej Babiš v hnutí ANO to komentoval následujícími slovy: 'Vůbec nezpochybňuji restituce jako takové, ale zpochybňuji tento Kalouskův o 54 miliard předražený kšeft.'"

Pavel Žáček (ODS) ke Grebeníčkovi: "Pro mě z toho ve stručnosti vyplývá jediný závěr, že stejně jako během existence komunistického režimu, tak i dnes církev zůstává jedním z největších ideových nepřátel komunistické strany, stejně jako demokratické politické zřízení."

Marek Výborný (KDU-ČSL): "Opakovaný argument, že má být zdaněno něco, co není darem, že Nečasova vláda obdarovala církve, to je naprostý nesmysl. O žádný dar se nejednalo, jedná se o finanční vyrovnání za ten majetek, který prostě už nebylo možné z různých důvodů vydat a který byl po roce 1948 státem církvím ukraden."

Marek Benda (ODS): "Chápu, že komunisti jsou jediným věrným partnerem hnutí ANO, v této Sněmovně jediným, kdo s nimi zvedl ruce pro vládu, která dnes tady zasedá. Ale opravdu musíte platit tak vysokou cenu? Opravdu bude program Sněmovny do budoucna určovat už jenom zájmy komunistické strany?"

"Zatvářit se, že se tady za komunistické vlády děly takové nějaké možná drobné nespravedlnosti za situace, kdy arcibiskup pražský a primas byl na patnáct let uzavřen do domácího vězení samozřejmě bez jakéhokoli soudu, za situace, kdy v 50. letech přijeli do všech klášterů, všechny osoby sebrali a zavřeli do internačních táborů a vzácné tisky vyhazovali vidlemi na valníky a odváželi spalovat, za situace, kdy desítky a stovky kněží byli odsouzeni k vysokým trestům, kdy byli kněží, kteří byli umučeni, popraveni. Děláte si ze mě fakt legraci?"

Petr Dolínek (ČSSD): "Nechci odcházet odsud s pocitem, že jsem nějaký lump, že jsem tady někomu, nedej bože nějakým církvím něco vzal. Proboha, těsná vláda, která měla omylem v tu dobu většinu, jim něco dala, celý státní aparát pracoval na tom, aby to dokázali nějak právně pošramotit tak, aby to mohli uhájit i do budoucna. A já prostě nebudu tady před národem říkat, že je to nějaká mantra shůry."

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09): "My tady teď řešíme, jestli toho okradeného, kterému se naštěstí aspoň něco vrátilo, byť v hrozném stavu, tak ještě jednou na něj takhle zaklekneme a pěkně mu to zdaníme. Tak jestli vám tohle nepřijde jako lumpárna, tak nám tedy určitě ano."

Lukáš Černohorský (Piráti): "Nemáme jediný důvod v tuto chvíli podpořit tento zákon, pokud nám nikdo nedoloží relevantní čísla. Spíš bych oceňoval čísla od ministerstva financí, nikoliv od studentů vysoké školy."

Antonín Staněk (ČSSD): "Žádné analýzy nejsou, jsou pouze fakta, která říkají, že není co analyzovat. Prostě výpočet byl udělán účelově a cokoli ho tak vždycky potvrdí. Jedině že by se udělal jiný výpočet."

Lukáš Černohorský (Piráti): "Pokud tedy žádné analýzy nejsou a neexistují, tak na základě čeho by měla Poslanecká sněmovna rozhodovat o tom, že my vlastně budeme zdaňovat církevní restituce, protože tady momentálně nemáme žádné matematické podklady, které by byly zpracovány nějakou autoritou?"

Antonín Staněk (ČSSD): "Členové poslaneckého klubu strany Pirátů, tak už řekněte jednoduše, že to prostě nechcete podpořit a nehrajte si tady pořád na nějaké analýzy. Já myslím, že už to tady bylo stokrát řečeno. Pan předseda poslaneckého klubu (ANO Jaroslav) Faltýnek vám to také řekl, tak já to zopakuji znovu. Prostě žádná analýza není, nebyla, nebude."

Petr Beitl (ODS): "Účelem tohohle zasedání je pokračování komunistické války proti církvi. Je pro mě jen s podivem, kolik poslanců se této války zúčastňuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)