Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Objev broumovské kopie Turínského plátna má 20 let

Kraje: Královéhradecký / / ČTK / 15. ledna 2019 10:34
Objev broumovské kopie Turínského plátna má 20 let

Ilustrační foto - Broumovský klášter
Autor: Wikipedia.org / SchiDD

Broumov -

Broumovský klášter si v sobotu připomene 20 let od objevení vzácné kopie Turínského plátna, která je vystavena v klášterním refektáři. Výročí oslaví klášter speciálními prohlídkami s doprovodným programem. Vzácný artefakt našel v lednu 1999 současný správce kláštera Přemysl Sochor. Plátno bylo ukryto za štukovým věncem v klášterním kostele svatého Vojtěcha.

"Věděli jsme, že tam je uloženo něco, co se Turínského plátna týká. Bylo to zřejmé z nápisu SANCTA SINDON na štukovém věnci. Domnívali jsme se, že se tam bude nacházet třeba nějaká nitka z originálu nebo něco podobného," řekl ČTK Sochor, který kopii Turínského plátna objevil společně s tehdejším správcem kláštera Norbertem Josefem Zemanem.

"Objevili jsme tam složený pruh látky. Nejdříve jsme byli zklamáni, ale k našemu údivu po rozbalení byl vidět otisk lidského těla a zprostřed vypadla latinsky psaná listina. Nebylo pochyb, že jde o veliký objev," řekl ČTK Sochor.

V Turínském plátně bylo podle církve zabaleno Kristovo tělo, když je sňali z kříže. Na světě existuje asi 40 kopií plátna a broumovský exemplář patří mezi nejzdařilejší. Pochází z roku 1651. "Je unikátem v celé střední Evropě. Severně od Alp se kromě této žádná jiná historická kopie Turínského plátna nenachází," řekl ČTK Sochor.

Rozměry broumovské kopie jsou téměř shodné s italským originálem, který má 4,36 metru na délku a 1,1 metru na šířku. Na plátně je vidět postava o výšce 170 až 180 centimetrů z přední a zadní strany. Malba na lněné látce je vyvedena čtyřmi odstíny hnědavé barvy. Uprostřed má latinský text "vytaženo z originálu". Kopie Turínského plátna byla při slavnosti přikládána k originálu, aby získala punc posvátnosti, řekl ČTK Sochor.

Z průvodní listiny vyplývá, že plátno daroval v roce 1651 turínský arcibiskup Julius Caesar Bergiria opatu u svatého Mikuláše na Starém Městě pražském, pozdějšímu pražskému arcibiskupovi Matoušovi Ferdinandovi Sobkovi z Bílenberka. Ten plátno za svého života daroval broumovskému klášteru. "Relikvii si v klášteře nesmírně cenili. Při barokní přestavbě počítali s tím, že ji uloží někde na čestné místo. Co je zajímavé, neudělali žádnou poznámku třeba v seznamu barokních relikvií. Určitě to někdo před námi otevřel, ale asi nevěděl, co to je nebo jakou to má cenu, a tak to přečkalo celé věky i dobu komunismu," řekl Sochor.

Od 9:00 do 11:00 bude Maiwaldova akademie Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov pořádat interaktivní prohlídky klášterní písárny zaměřené na Turínské plátno. V 11:00 a 13:00 se uskuteční speciální prohlídky kláštera zaměřené na Turínské plátno, jeho historii a zajímavosti. Více informací o sobotním programu v klášteře je na webu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)