Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Z výstavy v Haifě odstraní po protestech ukřižovaného klauna McDonalda

Ze světa / kir / ČTK / 17. ledna 2019 19:19
Z výstavy v Haifě odstraní po protestech ukřižovaného klauna McDonalda

Ukřižovaný klan Mc Donald finského umělce Jani Leinonena
Autor: www.hma.org.il / Haifa Museum of Art

Haifa (Izrael) -

Muzeum v izraelském městě Haifa po protestech místních křesťanů odstraní z výstavy dílo nazvané McJesus, na němž je ukřižovaný barevný klaun Ronald McDonald, první maskot americké firmy McDonald's. Informují o tom dnes izraelská média. Odstranění artefaktu ale kritizují místní organizace bojující za lidská práva, podle nichž tak vláda ustoupí násilí a poruší svobodu uměleckého vyjadřování.

"Rozhodnutí starostky je kapitulací násilí a závažným porušením svobod uměleckého vyjadřování. Starostka ani ministerstvo kultury nemají právo určovat, co bude či nebude vystaveno v místním muzeu," uvedla asociace za lidská práva. Ukřižovaný McDonald totiž vyvolal hněv místních křesťanů, z nichž někteří se minulý týden při demonstraci před muzeem střetli s policií. Ministryně kultury a sportu Miri Regevová pohrozila zastavením příspěvků muzeu, pokud kontroverzní dílo neodstraní.

Starostka Haify ve středu oznámila, že dílo bude co nejdříve odstraněno a vráceno Finsku, odkud si ho muzeum loni zapůjčilo. Dodala, že zápůjčka díla stejně končí tento měsíc. Na twitteru také zveřejnila smlouvu s helsinskou galerií, na níž je termín vrácení díla leden 2019. Muzeum si artefakt, který vytvořil finský umělec Jani Leinonen, vypůjčilo loni v červnu a vystavuje ho od srpna.

Dílo McJesus je součástí výstavy nazvané Sacred Goods (Posvátné zboží), na níž jsou i jiná kontroverzní podobná díla, například zobrazující Ježíše a Pannu Marii jako dětské hračky Ken a Barbie. Tyto exponáty jsou vystaveny v oddělené části za závěsem. U něj je podle deníku Haarec cedule s nápisem "budeme respektovat, pokud se rozhodnete tuto část nenavštívit". Je tam i omluva, že záměrem děl nebylo nikoho urazit.

K odstranění ukřižovaného McDonalda vyzval i jeho autor, který o to podle deníku Haarec požádal muzeum loni v září. Podle izraelských médií totiž umělec patří k hnutí BDS, které vyzývá k bojkotu Izraele kvůli jeho okupaci palestinských území.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)