Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nové důkazy by mohly vyvrátit vinu kněze odsouzeného za pohlavní zneužívání

Domácí zpravodajství / / ČTK, mn / 21. ledna 2019 10:37
Nové důkazy by mohly vyvrátit vinu kněze odsouzeného za pohlavní zneužívání

Ilustrační foto: Alegorie spravedlnosti
Autor: Wikipedia.org / Mylius / Creative Commons

Jeseník -

Po deseti měsících se vrátí jesenický okresní soud k případu bývalého katolického kněze Adama Stanislava Kuszaje, který byl v roce 2011 odsouzen za pohlavní zneužívání tehdy šestnáctiletého ministranta. Soud v listopadu 2016 povolil obnovu procesu na základě nových důkazů, které by mohly vinu kněze vyvrátit. K rozhodnutí však dosud nedospěl, od loňského jara se čekalo na vyhotovení znaleckého posudku. Případ nyní soud nařídil na 13. února, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud.

Soudce Miloš Kubíček na konci loňského dubna ČTK řekl, že jednání bylo odročeno kvůli vypracování revizního znaleckého posudku z oboru klinické psychologie a psychiatrie. Spis byl znalkyni odeslán na konci loňského května a zpět na jesenický soud se vrátil až na konci roku, zjistila ČTK z databáze. V případu hrají hlavní roli znalecké posudky z psychologie a to, zda původní znalecký posudek není chybně vychýlen ve prospěch mladíka. Rozhodnout by o tom měla právě revize případu z pohledu dalšího odborníka. Je možné, že při nadcházejícím jednání již padne rozsudek.

Bývalého kněze soud potrestal v roce 2011. Kněz podle rozsudku tehdy šestnáctiletého chlapce osahával nejméně od března do června 2009, obžalovaný to však před soudem popřel. Kuszaj byl odsouzen za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže a byl mu uložen půlroční trest s podmíněným odkladem na dva roky, soud mu navíc zakázal po dobu tří let pracovat s dětmi do 18 let. Trest byl muži sice na základě amnestie později prominut, po odsouzení byl však Kuszaj suspendován a kněžkou práci již vykonávat nemohl.

Po pěti letech soud povolil obnovu řízení na základě nových důkazů (viz starší zpráva ČTK), patří mezi ně výpověď kamarádky oběti, podle které si chlapec celou věc vymyslel. Nyní čtyřiadvacetiletý mladík, který dělal před lety ministranta v kostele v Javorníku na Jesenicku, však na svém původním tvrzení trvá.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)