Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nedaleko Londýna bylo pohřbeno šest neznámých obětí holokaustu

Ze světa / / ČTK, mn / 21. ledna 2019 10:33
Nedaleko Londýna bylo pohřbeno šest neznámých obětí holokaustu

Fotografie židovských dětí deportovaných do Osvětimi
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Londýn -

Na židovském hřbitově severně od Londýna bylo v neděli pohřbeno šest neznámých lidí, kteří přišli o život během holokaustu v nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Jejich pozůstatky anonymní dárce věnoval britskému Imperiálnímu válečnému muzeu v roce 1997 spolu s řadou předmětů souvisejících s masovým vyvražďováním židovského obyvatelstva Evropy během druhé světové války.

Pohřbeny byly pozůstatky pěti dospělých lidí a jednoho dítěte.

Na obřad na židovský hřbitov v Bushey se sjelo asi tisíc lidí, včetně izraelského velvyslance, zástupce německého velvyslance a těch, kdo holokaust přežili nebo příbuzných jiných obětí holokaustu. Mnozí byli podle BBC dojati k slzám.

"Nevíme, kdo jste. Neznáme vaše jména. Nevíme, zda jste muži nebo ženy. Nevíme, z jaké země jste pocházeli. Nevíme, čím jste se živili. Nevíme nic o vašich rodinách. Ale jedno víme: jste židé a to byl jediný důvod, proč jste byli zavražděni," řekl rabín Ephraim Mirvis.

Pozůstatky těchto lidí byly zřejmě z bývalého nacistického tábora v Osvětimi odvezeny před několika desítkami let. Vedoucí sbírek týkajících se holokaustu v Imperiálním válečném muzeu James Bulgin uvedl, že jeho instituce dostává tisíce předmětů, ale něco takového je naprosto unikátní. "V Osvětimi byly povražděny statisíce lidí. Kdokoliv, kdo tam ztratil někoho z příbuzných, může o těchto pozůstatcích přemýšlet a myslet si, že třeba mohly patřit jeho babičce nebo dědečkovi," řekl Bulgin.

Během druhé světové války nacisté a jejich spojenci v Evropě povraždili šest milion židů, z toho jen ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi asi milion.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)